Benjamin Netanyahu a blamat luni Iranul pentru explozia ce a avut loc săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene ce naviga în Golful Oman, dar a evitat să spună dacă Israelul se va răzbuna pentru incident, transmite Reuters.

Helios RayFoto: Captura YouTube

MV Helios Ray, o navă transportatoare de vehicule, a fost lovită joi seară de o explozie deasupra liniei de plutire, un oficial american spunând că au fost provocate găuri de ambele părți ale corpului navei.

”A fost, într-adevăr, o operațiune a Iranului. Acest lucru este clar”, a declarat Netanyahu la postul de radio Kan.

Întrebat dacă Israelul va răspunde, el a repetat declarațiile sale anterioare privind hotărârea sa de a opri Iranul să dezvolte capacități nucleare, adăugând că ”Îl lovim în toată regiunea”.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a apreciat sâmbătă că Iranul ar putea fi responsabil de explozia care a afectat o navă israeliană în Golful Oman.

MV HELIOS RAY, o navă israeliană care transporta vehicule, plecase de la Dammam, un oraş portuar din estul Arabiei Saudite, spre Singapore, în momentul exploziei care a avut loc joi, în nord-vestul Omanului, potrivit Dryad Global, o firmă specializată în securitatea maritimă.

Explozia a făcut "două găuri cu un diametru de aproximativ un metru şi jumătate", a declarat pentru Kan proprietarul navei, omul de afaceri israelian Rami Ungar.

El a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului şi că motorul nu a fost avariat. "Deocamdată nu este clar" dacă explozia "a fost cauzată de tir de rachete sau de mine ataşate navei", a adăugat Rami Ungar. Transportorul de vehicule MV HELIOS RAY urma să tragă la mal sâmbătă într-un port din Emiratele Arabe Unite, potrivit proprietarului său.