Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a apreciat sâmbătă că Iranul ar putea fi responsabil de explozia care a afectat o navă israeliană în Golful Oman, notează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

MV HELIOS RAY, o navă israeliană care transporta vehicule, plecase de la Dammam, un oraş portuar din estul Arabiei Saudite, spre Singapore, în momentul exploziei care a avut loc joi, în nord-vestul Omanului, potrivit Dryad Global, o firmă specializată în securitatea maritimă.

"Poziţia navei, relativ aproape de Iran în acel moment, poate sugera că sunt iranienii, dar trebuie verificat în continuare", a declarat Benny Gantz, într-un interviu pentru canalul public israelian Kan. "Este o primă estimare care ia în considerare proximitatea (cu teritoriul iranian) şi contextul, aşa cred eu", a adăugat el.

În ciuda dezminţirilor sale, Iranul este acuzat de Israel, inamicul său declarat, că doreşte să se doteze cu arma atomică.

Săptămâna aceasta, statul evreu a calificat ca "ameninţare" decizia Iranului de a restricţiona inspecţiile programului său nuclear de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din moment ce nu a obţinut ridicarea sancţiunilor americane.

În acest context de tensiuni sporite între Israel şi Republica Islamică, Dryad Global a sugerat, de asemenea, că Iranul ar putea fi responsabil de explozie. "Deşi detaliile incidentului rămân neclare, există o posibilitate realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activităţi a armatei iraniene", a indicat firma.

Pe de altă parte, "Iranul se teme din ce în ce mai mult de ameliorarea relaţiilor dintre Israel şi statele din Golf", a adăugat Dryad Global, referindu-se la recentele acorduri de normalizare dintre statul evreu şi ţări ca Emiratele Arabe Unite sau Bahrein.

Oficiul pentru operaţiuni comerciale maritime al Marii Britanii a informat despre explozie, spunând că "investigaţiile sunt în curs". Explozia a făcut "două găuri cu un diametru de aproximativ un metru şi jumătate", a declarat pentru Kan proprietarul navei, omul de afaceri israelian Rami Ungar.

El a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului şi că motorul nu a fost avariat. "Deocamdată nu este clar" dacă explozia "a fost cauzată de tir de rachete sau de mine ataşate navei", a adăugat Rami Ungar. Transportorul de vehicule MV HELIOS RAY urma să tragă la mal sâmbătă într-un port din Emiratele Arabe Unite, potrivit proprietarului său. (Sursa: Agerpres)