Administraţia Joseph Biden susţine planul soluţionării conflictului israelo-palestinian prin coexistenţa a două state, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, după conversaţia cu ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi, relatează Haaretz și Mediafax.

Antony BlinkenFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

„A fost minunat că am discutat cu Gabi Ashkenazi despre parteneriatul nostru, despre provocări regionale şi despre eforturile Israelului de combatere a pandemiei Covid-19. Statele Unite menţin neclintit angajamentul în favoarea securităţii Israelului”, a declarat Antony Blinken, prin Twitter.

Departamentul de Stat a comunicat că Antony Blinken a pledat pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian prin proiectul coexistenţei a două state.

Antony Blinken „a evidenţiat convingerea Administraţiei Biden că soluţia a două state este cea mai bună modalitate de asigurare a viitorului Israelului ca stat evreu şi democratic, coexistând în pace alături de un stat palestinian viabil şi democratic”, a transmis Departamentul de Stat de la Washington, conform cotidianului Israel Hayom.

Antony Blinken a reiterat „angajamentul continuu al Statelor Unite în contracararea acţiunilor incorecte, unilaterale împotriva Israelului pe plan internaţional”, a precizat Departamentul de Stat.

„A fost bine că am vorbit cu colegul meu seara trecută. Am avut o discuţie importantă despre modalităţile de abordare a provocărilor regionale. Sunt la fel de încrezător ca întotdeauna că alianţa noastră este elementul central al securităţii regionale şi stabilităţii”, a afirmat, la rândul său, ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi.

„I-am mulţumit secretarului de Stat Blinken pentru opoziţia puternică exercitată de SUA faţă de acţiunile unilaterale împotriva Israelului la nivel internaţional. Am discutat despre combaterea Covid-19 şi, în acest context, i-am prezentat secretarului de Stat coordonarea între Israel şi palestinieni”, a subliniat Gabi Ashkenazi.

Citește și: