Ambasadorul israelian în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, a sugerat marţi că ţara sa ar putea să nu fie de acord cu strategia Statelor Unite privind programul nuclear iranian, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

În contrast cu abordarea preşedintelui american Joe Biden, diplomatul a cerut noi sancţiuni împotriva Iranului şi o „ameninţare militară credibilă” pentru regimul de la Teheran.

Contextul declaraţiilor lui Erdan la postul de radio al armatei israeliene este sensibil pentru premierul Benjamin Netanyahu, care se confruntă din nou cu alegeri luna viitoare şi şi-a reafirmat linia dură faţă de Iran.

El nu a discutat încă direct cu Biden. Noua conducere de la Washington a afirmat că doreşte revenirea SUA în acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015, dacă partea iraniană îşi asumă din nou obligaţiile respective.

Teheranul a reluat îmbogăţirea uraniului la un grad de puritate mai ridicat după ce fostul preşedinte american Donald Trump a reactivat sancţiunile suspendate prin acord, cărora le-a adăugat unele noi.

În prezent, Statele Unite susţin că vor discuta astfel de decizii cu aliaţii din Orientul Mijlociu.

„Nu vom putea participa la un astfel de proces dacă noua administraţie (americană - n. red.) revine la acordul respectiv”, a spus Erdan.

Colaboratorii lui Netanyahu şi-au exprimat, în cadru privat, îndoieli privind efectele colaborării cu omologii lor din SUA, care ar putea indica în mod eronat că Israelul acceptă orice nouă înţelegere cu Iranul, chiar dacă de fapt nu este de acord cu aceasta.

Israelul nu a fost parte la acordul din 2015, cunoscut ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), semnat alături de Iran de membrii Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite - cărora li s-au alăturat Germania şi Uniunea Europeană.

Înţelegerea este însă susţinută puternic în Congresul SUA. Ameninţările lui Netanyahu că ar putea acţiona militar unilateral împotriva Iranului, dacă apreciază că diplomaţia a eşuat, este inclusă în jocurile de putere, consideră Reuters.

„Credem că dacă Statele Unite revin la acelaşi acord din care s-au retras anterior, se va pierde tot efectul de forţă”, a arătat ambasadorul israelian.

„Va părea că doar sancţiuni paralizante - păstrarea sancţiunilor actuale şi chiar adăugarea unora noi - alături de o ameninţare militară credibilă, de care Iranul să se teamă, ar putea aduce Iranul la negocieri reale cu ţările occidentale”, din care să rezulte un acord într-adevăr capabil să împiedice Teheranul să se înarmeze nuclear.

Guvernul condus de Biden a afirmat că doreşte să întărească şi să prelungească constrângerile pentru Iran, în timp ce iranienii susţin că nu urmăresc să producă armament atomic.

Citește și: