Marea Britanie a fost de acord cu cererea UE de prelungire a aplicării provizorii a acordului post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit până pe 30 aprilie, pentru a dispune de mai mult timp pentru examinarea și ratificarea textului, a declarat marți un purtător de cuvânt al guvernului, relatează AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

"Astăzi am convenit să prelungim până la 30 aprilie termenul limită pentru ca UE să ratifice acordul", a spus purtătorul de cuvânt. Aplicarea provizorie a tratatului, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a fost programată inițial să se încheie la 28 februarie.

Parlamentul European a formulat la sfârșitul lunii ianuarie o cerere de prelungire a aplicării provizorii a acordului post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, pentru a dispune de mai mult timp pentru examinarea și ratificarea textului.

Această cerere a fost formulată într-o scrisoare adresată de președintele PE, David Sassoli, șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, datată pe 27 ianuarie și consultată pe 28 ianuarie de AFP.

"Ținând cont de complexitatea și de lungimea acordului, Parlamentul European dorește o prelungire a intervalului pentru aplicarea sa provizorie, dincolo de data de 28 februarie" prevăzută inițial.

"Aș fi deci recunoscător Comisiei dacă dorește să supună această cerere Consiliului de parteneriat" comun, însărcinat cu supravegherea tratatului post-Brexit, a adăugat italianul.

După negocieri foarte tensionate, Regatul Unit și UE au ajuns la sfârșitul lui decembrie la un acord comercial post-Brexit, care a intrat în vigoare în 1 ianuarie, dar de manieră provizorie, în condițiile în care PE nu a dispus de timpul necesar pentru ratificare.