Parlamentul European a formulat o cerere de prelungire a aplicării provizorii a acordului post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, pentru a dispune de mai mult timp pentru examinarea și ratificarea textului.

David SassoliFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Această cerere a fost formulată într-o scrisoare adresată de președintele PE, David Sassoli, șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, datată miercuri și consultată joi de AFP.

"Ținând cont de complexitatea și de lungimea acordului, Parlamentul European dorește o prelungire a intervalului pentru aplicarea sa provizorie, dincolo de data de 28 februarie" prevăzută inițial, potrivit sursei citate.

"Aș fi deci recunoscător Comisiei dacă dorește să supună această cerere Consiliului de parteneriat" comun, însărcinat cu supravegherea tratatului post-Brexit, a adăugat italianul.

David Sassoli nu fixează o dată exactă, dar PE dorea inițial ca ratificarea să aibă loc în martie, pentru a exista timpul necesar analizei documentului de 1.250 de pagini.

După negocieri foarte tensionate, Regatul Unit și UE au ajuns la sfârșitul lui decembrie la un acord comercial post-Brexit, care a intrat în vigoare în 1 ianuarie, dar de manieră provizorie, în condițiile în care PE nu a dispus de timpul necesar pentru ratificare.