Curtea Supremă a Statelor Unite a pus capăt oficial, luni, tuturor celor opt litigii în curs legate de alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie 2020, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul preşedinte Donald Trump şi aliaţii acestuia deschiseseră mai multe procese prin care se contestau diferite rezultate şi proceduri electorale, printre care prelungirea termenului de primire a voturilor prin corespondenţă în statul Pennsylvania.

Judecătorii au respins apelurile Partidului Republican din Pennsylvania şi a unor parlamentari republicani din legislativul statului respectiv împotriva ordinului celei mai înalte instanţe a statului de a se număra voturile expediate prin poştă până în ziua alegerilor şi primite în următoarele trei zile.

Curtea Supremă a SUA este formată din nouă judecători, din care în prezent şase sunt conservatori. Trei dintre aceştia - Clarence Thomas, Samuel Alito şi Neil Gorsuch - au formulat o opinie contrară respingerii dosarului din Pennsylvania.

Republicanul Trump nu a reuşit să obţină un nou mandat prezidenţial, fiind învins de democratul Joe Biden. În Pennsylvania, actualul preşedinte a obţinut cu peste 80.000 de voturi mai mult decât predecesorul său. Litigiul menţionat se referea la mai puţin de 10.000 de voturi.

Curtea a respins şi două contestaţii ale lui Trump privind rezultatele alegerilor din Pennsylvania şi Wisconsin. Apelurile erau motivate prin presupusa nevalabilitate a regulilor pentru votul prin corespondenţă, potrivit Agerpres.

Curtea Supremă a SUA a blocat și două acţiuni judiciare împotriva lui Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat la sfarsitul lunii ianuarie încetarea procedurilor judiciareîmpotriva fostului preşedinte Donald Trump iniţiate conform unei prevederi constituţionale care îi interzice şefului statului să accepte venituri de origine străină dacă nu au fost aprobate de Congres, informează AFP şi Reuters.

Conform deciziei Curţii Supreme, două procese referitoare în special la hotelul lui Trump din Washington vor fi sistate de instanţele inferioare care le acceptaseră. În unul din dosare, reclamanţii - procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor - ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.