Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat luni încetarea procedurilor judiciare împotriva fostului preşedinte Donald Trump iniţiate conform unei prevederi constituţionale care îi interzice şefului statului să accepte venituri de origine străină dacă nu au fost aprobate de Congres, informează AFP şi Reuters.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

Conform deciziei Curţii Supreme, două procese referitoare în special la hotelul lui Trump din Washington vor fi sistate de instanţele inferioare care le acceptaseră.

În unul din dosare, reclamanţii - procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor - ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.

Grupul nonprofit Cetăţenii pentru Responsabilitate şi Etică la Washington, alături de un proprietar de hotel şi un grup de restaurante au susţinut la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 2016 că Trump s-a expus, prin refuzul de a renunţa la afacerile din domeniul hotelier, la primirea de foloase din partea unor oficiali străini care doreau unele favoruri. Reclamanţii au susţinut că au pierdut din acest motiv clienţi în favoarea stabilimentelor lui Trump, în speţă a hotelului Trump International din Washington, situat în apropiere de Casa Albă, potrivit Agerpres.