UPDATE 11.12 O erată Reuters precizează că pedeapsa lui Navalnîi a fost redusă cu 6 săptămâni, nu redusă la șase săptămâni, așa cum transmisese anterior. Astfel, instanța a respins apelul făcut de opozantul rus, operând doar o mică ajustare în favoarea acestuia. Navalnîi a fost încarcerat pe 2 februarie pentru că ar fi încălcat termenii controlului judicar, pedeapsa cu suspendare devenind cu executare, acesta riscând trimiterea într-un lagăr de muncă.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

În primă fază, agenția de presă afirmase că judecătorii au decis să-i scadă pedeapsa de la aproape trei ani la o lună și jumătate.

Navalnîi a reacționat sarcastic, din cușca de sticlă în care era ținut în sala de judecată: ”Mi-au redus sentința cu 1,5 luni. Super!”

”Nu e absolut deloc treaba noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre viitorul politic al lui Navalnâi după decizia instanței.

-------------

Principalul oponent politic al Kremlinului vizat de mai multe proceduri judiciare, avea programate două apariții în instanţă sâmbătă. Prima a fost apelul făcut de el la condamnarea de doi ani și opt luni de închisoare, iar a doua într-un proces de defăimare a unui veteran de război.

Procedurile judiciare de sâmbănă vin după ce, miercuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus „cu efect imediat” eliberarea opozantului rus, vorbind despre riscuri pentru viața sa. Ministrul rus al Justiției, Konstantin Chuychenko, a reacționat spunând că decizia CEDO este o ingerință fără precedent în activitatea justiției.

Revenit în Rusia în ianuarie, venind din Germania unde a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa pentru care acuză Kremlinul, Aleksei Navalnîi a fost arestat la sosirea sa pe aeroport şi a fost condamnat pe 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare. Instanţa a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru fraudă datând din 2014 într-o sentinţă fermă pentru încălcarea controlului său judiciar. Apelul la această hotărâre urmează să fie examinate sâmbătă dimineaţă, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Uliana Solopova, purtător de cuvânt al tribunalului din Moscova, a declarat că serviciile penitenciare vor fi libere să-l transfere pe opozant într-unul din numeroasele lagăre de muncă ale Rusiei, dacă decizia din 2 februarie va fi confirmată.

"Ca regulă generală, dacă recursul confirmă decizia instanţei de fond, se consideră că această decizie a intrat în vigoare şi este executorie", a declarat ea pentru AFP.

Separat, sâmbătă după-amiaza, Aleksei Navalnîi va apărea în faţa altui judecător într-un proces pentru "defăimare" a unui veteran din cel de-al Doilea Război Mondial. Procuratura a solicitat o amendă de 950.000 de ruble în acest caz (în jur de 10.600 de euro) şi a cerut, de asemenea, ca pedeapsa cu suspendare să fie transformată în închisoare cu executare.

Moştenire a Uniunii Sovietice, majoritatea pedepselor cu închisoarea în Rusia sunt executate în lagăre penitenciare, dintre care unele se află în zone complet izolate. Munca deţinuţilor, de obicei în ateliere de croitorie sau de fabricare a mobilei, este obligatorie. Condiţiile de detenţie sunt denunţate în mod regulat de apărătorii drepturilor omului.

Aleksei Navalnîi, a cărui încarcerare în ianuarie a condus la trei zile de demonstraţii reprimate de poliţie, denunţă procedurile legale ca fiind fabricate, sfidând instanţa la şedinţele anterioare. Potrivit acestuia, Kremlinul vrea să-l arunce în închisoare pentru a-l face să tacă, după ce nu a reuşit să-l omoare otrăvindu-l vara trecută.

Navalnîi este în colimatorul justiţiei şi pentru alte fapte. O plângere pentru defăimare a fost depusă împotriva sa de către acidul om de afaceri Evgheni Prigojin, reputat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Navalnîi este, de asemenea, cercetat pentru înşelăciune, un caz în curs de anchetă în care pedeapsa maximă este de 10 ani de închisoare.