Vaticanul și-a anunțat angajații că riscă să își piardă locul de muncă dacă refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 fără motive de sănătate justificate, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Un decret semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, în efect guvernatorul Vaticanului, afirmă că vaccinarea este „alegerea responsabilă” datorită riscului de a provoca rău altor persoane.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume, are câteva mii de angajați, majoritatea acestora locuind în Italia.

Orașul-stat și-a lansat programul de vaccinare anti-Covid luna trecută și papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost printre primii inoculați.

Decretul de 7 pagini afirmă că angajații care nu se pot vaccina din motive de sănătate ar putea fi transferați într-o altă poziție, probabil unde vor intra în contact cu mai puține persoane, dar își vor păstra salariul actual chiar dacă vor fi mutați într-o funcție inferioară.

Însă decretul avertizează că persoanele care refuză să se vaccineze fără motive temeinice ar putea fi vizate de o clauză specifică a unei legi din 2011 privind drepturile și obligațiile salariaților, aceasta stipulând că angajații care refuză „măsuri de prevenție” ar putea fi supuși „unui grad diferit de consecințe care pot ajunge până la concediere”.

Decretul a fost semnat în 8 februarie și publicat ulterior pe site-ul Vaticanului.

Papa Francisc s-a pronunțat ferm în favoarea vaccinării ca modalitate de a preveni răspândirea coronavirusului.

„Este o alegere etică fiindcă te joci cu sănătatea ta, cu viața ta dar de asemenea te joci cu viețile celorlalți”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat luna trecută televiziunii de stat Rai 1.

Vaticanul a introdus obligativitatea vaccinării pentru jurnaliștii care îl vor însoți pe papa Francisc în timpul vizitei sale în Irak programată pentru luna viitoare.

Bertello, care a semnat decretul, a fost testat pozitiv cu coronavirusul în luna decembrie și a intrat în autoizolare.

În total au fost depistate mai puțin de 30 de contagieri în Vatican, majoritatea acestora fiind în rândul membrilor Gărzii Elvețiene care locuiesc într-o cazarmă comună.

Citește și: