Coronavirus Suedia: Angajați ai agenției care a elaborat strategia de combatere a pandemiei sunt sub protecția poliției după înmulțirea amenințărilor cu moartea
„S-a ajuns atât de departe încât există ameninţări cu moartea care sunt investigate de poliţie”, a declarat Carlson pentru agenţia de presă suedeză TT.
„Ameninţările au început în primăvară şi atunci, exact ca acum, multe i-au vizat pe purtătorii noştri de cuvânt. Dar ele au sporit şi ne confruntăm cu ele zilnic. Avem angajaţi care beneficiază de protecţia poliţiei”, a adăugat el.
Răspunsul Suediei la pandemia de COVID-19, boala provocată de coronavirus care a cauzat peste 2 milioane de decese în întreaga lume, a fost diferit de abordarea multor altor ţări, bazându-se mai mult pe distanţarea fizică voluntară decât pe carantină strictă.
În Suedia peste 12.500 de oameni au murit din cauza noului coronavirus, număr care, raportat la populaţie, este de câteva ori mai mare decât al celorlalte ţări nordice, dar mai mic decât al câtorva ţări europene care au optat pentru lockdown-uri.
Rata ridicată a mortalităţii a provocat o dezbatere intensă despre măsurile luate de autorităţile de la Stockholm, criticile fiind îndreptate mai ales către Agenţia de sănătate publică şi epidemiologul-şef al ţării, Anders Tegnell.
Într-un interviu acordat agenţiei Reuters în iunie anul trecut, Tegnell mărturisea că a primit ameninţări cu moartea. Premierul suedez Stefan Lofven a afirmat că ameninţările „l-au umplut de furie”.
„Se depăşeşte o limită atunci când oameni care îşi fac munca şi depun toate eforturile pentru a proteja vieţi în timpul acestei pandemii fac obiectul acestor” ameninţări, a subliniat Lofven.
Citește și:

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Conform datelor prezentate de Eurostat, Suedia a avut o problemă timp de 4 luni în primăvară apoi a înregistrat cel mai mic exces de mortalitate dintre toate statele nordice (mai mic chiar decât Norvegia, mult mai mic decât Finlanda), revenind pe plus (foarte pe plus) în noiembrie.
Ai dreptate în principiu: e prea devreme ca să tragem concluziile finale, însă vedem cum rezultatul Suediei este mult mai bun decât cel înregistrat de UE și cam în aceeași linie (pe medii anuale) cu statele nordice care sunt folosite drept model.
Ultimul raport pe care l-am văzut susținut de Tegnell a fost pe la începutul lui februarie și datele de acolo arătau în continuare un sprijin imens (comparativ cu cel din alte state) pentru guvernul suedez; același domn Tegnell folosește în continuare mijloacele de transport în comun (la fel ca în cursul anului trecut) fără a avea temeri majore pentru propria viață sau sănătate.
Suedia a făcut în ultima lună între 2 și 9 (nouă) ori mai multe teste decât România și are o rată de pozitivare apropiată (chiar dacă mai mică).
Cât despre efecte (adică evoluția mortalitații), am arătat mai sus că sunt cam la fel în toate cele 3 state nordice în timp ce România a bătut toate recordurile, începând cu iunie.
Suedezii - poporul - sunt liniștiți, chiar dacă există și la ei câte un descreierat care i-ar omorî pe toți cei care nu poartă măști.