Fondatorul-devenit-filantrop-global al lui Microsoft este în plină ofensivă mediatică pentru lansarea noii sale cărți – „How To Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need”, programată azi.

Bill GatesFoto: Captura YouTube

Una din soluțiile pe care le propune: trecerea la vită sintetică pentru a se reduce emisiile de metan, gazul eliberat de turme pe la ambele extremități ale tubului digestiv.

Deși Burger King experimentează introducerea de lămâiță în nutreț, iar cercetători hrănesc vite din Maine și New Hampshire cu ierburi marine pentru a diminua metanul eliberat de turme, este un fapt biologic simplu că bacteriile din traseul digestiv al vacilor eliberează metan când digeră hrana:

„Nu știu dacă va exista o soluție naturală pentru aceasta”, a spus Gates. Soluția lui: în țările cele mai bogate să renunțe la consumul de vită, punct; și să treacă proteine vegetale sau sintetice.

Mulți cititori de pe Twitter nu sunt încă pregătiți să renunțe la burgeri și fripturi. Așa că marți după amiază, Gates a înfruntat furia criticilor care l-au luat la țintă.

Chiar și Gates a recunoscut că ideea lui este greu de înghițit. „Să le spui oamenilor că nu mai pot să mai aibă vaci – este o abordare nepopulară politic”, a recunoscut el pentru MIT Technology Review.

Unii critici chiar s-au întrebat de ce trebuie să dicteze Gates ce să facă țările împotriva schimbării climei, când un nou raport din revista ”Nature” îl consideră a fi unul din cei mai mari emițători de [dioxid de] carbon. El locuiește într-un conac de 6.000 mp lângă Seattle, iar avionul său privat consumă 1,800 l de combustibil în fiecare oră de zbor.

Într-adevăr, Gates însuși recunoaște în cartea sa că „nu este mesagerul perfect al schimbării climei”. (Market Watch)

REFERINȚĂ: