Un tribunal islamic controlat de Hamas din fâșia Gaza a decis că femeile au nevoie de permisiunea unui tutore bărbat pentru a călători, impunând noi restricții de circulație în teritoriul asupra căruia Israelul și Egiptul au impus o blocadă după ce gruparea militantă a ajuns la putere, relatează L.A. Times.

Femei musulmane in fasia GazaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Involuția în ceea ce privește drepturile femeilor vine într-o perioadă în care palestinienii se pregătesc de alegeri și ar putea consolida susținerea de care se bucură Hamas în rândul musulmanilor conservatori după ce s-a confruntat cu critici tot mai vocale privind deterioarea condițiilor de trai în teritoriul pe care îl conduce din 2007.

Decizia de duminică a Consiliului Judiciar Șaria afirmă că o femeie nemăritată nu poate călători fără permisiunea „tutorelui” său, care de regulă este tatăl sau un alt bărbat înrudit mai în vârstă. Permisiunea va trebui înregistrată la tribunal dar femeia va putea călători neînsoțită de tutore după îndeplinirea formalității.

Limbajul folosit în motivarea deciziei sugerează puternic și că o femeie măritată nu poate călători fără aprobarea soțului ei.

Edictul afirmă de asemenea că un bărbat ar putea fi împiedicat de tatăl sau bunicul său să călătorească dacă acest lucru l-ar „vătăma profund”. Însă bărbații nu ar avea nevoie să ceară permisiune în prealabil și ruda ar trebui să depună o plângere pentru a-l împiedica să călătorească.

Hotărârea a declanșat un val de critici pe platformele social media, mulți acuzând Hamas de restrângerea drepturilor femeilor într-o perioadă în care alte regimuri ultraconservatoare social, precum cel saudit, au relaxat restricțiile impuse femeile.

Zainab al-Ghunaimi, o activistă pentru drepturile femeilor din fâșia Gaza a declarat că decizia controversată încalcă legislația palestiniană care acordă drepturi egale adulților și că autoritățile „se întorc în timp când vine vorba de respectarea drepturilor omului”.

Hassan al-Jojo, judecătorul șef al Consiliului Judiciar Suprem a declarat pentru Associated Press că decizia instanței șaria este „echilibrată” și consecventă cu legea islamică și legile civile.

Acesta a respins ceea ce a descris drept „zgomotul artificial și nejustificat” de pe platformele social media cu privire la edict.

Al-Jojo a justificat măsura dând exemple cazuri în care fetele au călătorit fără cunoștința părinților lor sau în care bărbații și-au părăsit soția și copii.

Citește și: