Israelul a refuzat intrarea a mii de vaccinuri împotriva Covid-19 în Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de locuitori sub controlul mișcării islamiste Hamas, a acuzat luni seara Autoritatea Palestiniană, potrivit AFP.

Cisiordania si Fasia GazaFoto: Wikimedia Commons

Autoritatea Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania ocupată, și-a lansat programul de vaccinare pentru personalul său medical la începutul lunii februarie, după ce a primit 2.000 de doze de vaccinuri de la statul evreu, sub presiunea ONU și a ONG-urilor.

În acest proces, Autoritatea Palestiniană a primit 10.000 de doze de vaccin Sputnik V din Rusia și și-a indicat intenția de a împărți o parte din aceasta cu palestinienii din Fâșia Gaza, un teritoriu separat de Cisiordania de către Israel.

Cu toate acestea, luni seara, ministrul palestinian al Sănătății a afirmat că Israelul a blocat intrarea a 2.000 de doze de vaccin Sputnik V în Fâșia Gaza trimise de ministerul său.

Israelul "poartă întreaga răspundere pentru această măsură abuzivă", a declarat ministrul Mai al-Kaila într-o declarație, argumentând că aceste doze trebuiau administrate mai devreme în acea zi și erau destinate personalului medical din Gazan.

În ultimele zile, surse israeliene care au solicitat anonimatul au sugerat că transferul de vaccinuri în Gaza nu a fost o simplă măsură administrativă luată de către Cogat - organismul israelian responsabil cu operațiunile civile din teritoriile palestiniene, ci e o decizie politică care ar putea fi legată de discuțiile care implică Israel și Hamas.

Israelul acuză Hamas și Jihadul Islamic, a doua mișcare armată din Fâșia Gaza, că i-au amenințat în mod repetat populația cu tiruri de rachete.

De asemenea, Israelul solicită eliberarea a doi israelieni despre care se crede că sunt ostatici ai Hamas și returnarea rămășițelor altor doi soldați uciși în ultimul război din Gaza din 2014.