Trei sferturi dintre republicani au spus că își doresc ca fostul președinte Donald Trump să aibă un rol proeminent în Partidul Republican (GOP), în pofida celui de-al doilea proces de punere sub acuzare, potrivit unui sondaj publicat luni - la două zile după achitarea sa, relatează The Hill.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac a arătat că 75% dintre respondenții republicani și-au exprimat interesul ca Trump să continue să joace un rol proeminent în GOP în timp ce 21% s-au exprimat împotriva acestui lucru.

60% dintre toți americanii au spus că nu vor ca Trump să aibă un rol important în Partidul Republican, inclusiv 96% dintre democrați și 61% din independenți.

Majoritatea respondenților, 55%, au spus de asemenea că fostului președinte nu ar trebui să i se permită să ocupe funcții alese în viitor. Republicanii s-au abătut din nou de la majoritate, 87% spunând că lui Trump ar trebui să îi fie permis să fie din nou ales.

„Poate că este la pământ dar cu siguranță nu a ieșit din favorurile GOP. De două ori pus sub acuzare, demonizat de democrați în proces și practic redus la tăcere de social media... în pofida tuturor, Donald Trump păstrează un punct de sprijin solid în Partidul Republican”, a declarat Tim Malloy, analist de sondare a opiniei publice la Universitatea Quinnipiac.

Era așteptat ca Trump să fie achitat de Senat după ce majoritatea senatorilor republicani au votat pe 9 februarie ca procesul să fie respins ca neconstituțional. Însă șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând pentru condamnarea fostului președinte în cel mai bipartizan rezultat al unui proces de destituire din istoria Senatului SUA.

Votul nu a atins însă pragul de două treimi necesar pentru condamnare și Trump a fost achitat în 13 februarie.

În jur de jumătate dintre respondenții la sondaj, 51%, afirmă că au susținut o condamnare a lui Trump de către Senat, procentul fiind de 92% în rândul democraților și de 50% printre independenți. Însă o mare majoritate a republicanilor, 89%, declară că au fost împotriva condamnării lui Trump.

Majoritatea celor care au participat la sondaj, 54%, au declarat că fostul președinte este responsabil pentru incitarea violențelor de la Capitoliu și 68% au afirmat că acesta nu a făcut tot ce se putea pentru a opri revolta odată ce a început.

Citește și: