Procurorii ruși au cerut miercuri instanței din Moscova în care are loc procesul de defăimare intentat lui Alexei Navalnîi ca disidentul să plătească o amendă de 950.000 de ruble (10.665 de euro), relatează Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin, a fost condamnat luna trecută la aproape trei ani de închisoare pentru încălcarea termenilor cauțiunii, acuzație despre care disidentul afirmă că este motivată politic.

Occidentul a condamnat încarcerarea sa și discută despre o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei.

În cazul separat de defăimare Navalnîi este acuzat de jignirea unui veteran din al Doilea Război Mondial care a participat la înregistrarea unui videoclip de susținere a referendumului de modificare a Constituției ruse de anul trecut.

Navalnîi a afirmat despre persoanele din videoclip că sunt „trepăduși corupți”, „oameni fără conștiință” și „trădători”.

Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, pe care istoriografia rusă îl numește „Marele Război Patriotic”, sunt extrem de respectați de majoritatea rușilor și criticarea lor este considerată jignitoare și inacceptabilă social.

Navalnîi acuză autoritățile că folosesc acuzațiile de defăimare pentru a-i denigra reputația.

Până marți era neclar dacă parchetul rus va cere și o condamnare la închisoare în acest caz pe lângă o amendă.

REFERINȚĂ: