Cel mai mare fond suveran de investiții din lume va face presiuni asupra companiilor să numească mai multe femei în consiliile de administrație
Fondul Guvernamental de Pensii al Norvegiei (GPFN) este unul dintre cei mai mari investitori din lume, deținând participații în peste 9.200 de companii din întreaga lume și 1,5% din totalul acțiunilor aflate în circulație.
Un document distribuit de GPFN jurnaliștilor de la Reuters înainte de publicarea sa oficială arată că fondul vrea ca în consiliile de administrație care nu sunt alcătuite în proporție de cel puțin 30% de femei să se aibă în vedere stabilirea unor cote de gen.
„Poate că o formulăm politicos însă este destul de clar ce credem”, a declarat CEO-ul GPFN, Nicolai Tangen, într-un interviu acordat Reuters.
„Ceea ce vrem să vedem este o reprezentare mai bună a femeilor în consiliile de administrație”, afirmă și Carine Smith Ilenchano, directorul pentru guvernanță corporativă și conformitate al fondului.
„Diversitatea este bună pentru consiliul de administrație deoarece aduce o perspectivă mai bună, este mai bună pentru procesul de luare a deciziilor și din ce în ce mai important pentru legitimitatea companiilor”, adaugă aceasta.
„(Lipsa femeilor din consiliile de administrație) ar putea fi de asemenea un semnal că o companie nu are un proces bun pentru a recruta cel mai bun director”, mai susține Ilenchano.
În 2003 Norvegia a devenit prima țară din lume care a impus cote de gen, obligând aproape 500 de firme, dintre care 175 listate pe bursa de la Oslo, ca locurile din consiliile de administrație să fie ocupate în proporție de cel puțin 40% de femei.
Și alte țări au urmat un curs similar, Marea Britanie țintind de exemplu o reprezentare de 33% a femeilor în consiliile de administrație ale companiilor incluse în indicele bursier FTSE 350.
Începând cu următoarele adunări generale ale acționarilor, GPFN va pune presiune asupra companiilor care nu au cel puțin două femei în consiliile de administrație, anunțând că va vota împotriva bărbaților nominalizați.
„Vom începe cu piețele dezvoltate și cu companiile mari și mijlocii din SUA și Europa în care femeile sunt subreprezentate”, a anunțat Ilenchano.
Aceasta nu a dat exemple însă una din companiile vizate ar putea fi Aston Martin, producătorul auto britanic având doar o femeie în consiliul său de administrație.
Totuși, GPFN nu va vota împotriva numirilor de bărbați în cazul în care companiile „au o explicație foarte bună, ca de exemplu un plan clar, cu ținte clare, sau din cauza unei demisii recente care a afectat echilibrul de gen în consiliul de administrație”, a precizat Ilenchano.
GPFN are o țintă specifică doar pentru diversitatea de gen și în prezent nu intenționează să implementeze și altele, legate de vârstă sau etnie, fiindcă acestea pot varia ca relevanță de la sector la sector sau de la țară la țară, potrivit directorului pentru guvernanță corporativă a fondului de investiții norvegian.
Citește și:

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Daca o sa impui o femeie la conducerea unei companii doar dintr-o ideologie desi un barbat ar fi mai bun/performant o sa se duca dracului tot.
Asa incepe decaderea marilor imperii, cand ajung la apogeu o iau razna cu fel de fel de ideologii tampite si aberante!
Adica daca eu iau cea mai mare nota pt un post de judecator sa fie pusa femeia care este sub mine ca nota doar pe motiv (ca e femeie)? ... trist
nu pare ca economia Norvegiei s-a dus pe copca din cauza asta..
Sa zicem ca nu ar fi o problema existenta mai multor femei, dar sa alegi un candidat mai slab doar ca sa faci cota e o greseala grava.
asa incat, ca sa-ti raspunzi la intrebare, gandeste-te: daca nu gasesc barbati calificati ce fac?
Totusi ar trebui sa iei top of the list nu sa iei pe cijneva de pe locul 100 ca iti mai trebuia o femeie ca sa iasa cota de 40%. Unele femei se descurca oricum mai bine la examene, deci au un avantaj, dar apoi apare flerul intervievatorului ca nu se da peste tot examen.
iar istoria nu este argument, tocmai asta incercam sa depasim. istoria si prejudecatile celor asemenea dumitale!