Germania: Guvernul a aprobat cote pentru femei în conducerea companiilor
Legea se va aplica în cazul companiilor listate pe bursă care au mai mult de trei persoane în consiliul de administrație.
Măsura a fost cerută de mult timp de Partidul Social Democrat German (SPD) dar creștin-democrații Angelei Merkel i s-au opus până recent.
Însă în ultimul timp cancelarul german și-a exprimat tot mai frecvent frustrarea vizavi de faptul că firmele se mișcă prea încet în a numi femei în poziții de conducere.
Intenția de a institui această obligație a fost anunțată pentru prima dată în luna noiembrie a anului trecut de către ministrul german pentru familii Franziska Giffey (SPD).
„Această lege este una de reper pentru femeile din poziții de conducere”, a afirmat miercuri Giffey într-un comunicat remis după adoptarea actului normativ.
„Am văzut de ani de zile că nu multe schimbări sunt făcute voluntar și progresul este foarte lent”, a adăugat aceasta.
Citește și:

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Daca 10 femei sunt mai capabile decat 10 barbati, atunci consiliul de administratie (presupunand ca are 10 membri) sa fie format in intregime din femei. Dar si reciproca sa fie/ramana adevarata.
Altfel, ne indreptam spre o birocratie inrobitoare si de indepartam constant de meritocratie.
equality of opportunity = OK
Trebuie să se aplice și în sport legea asta.
si nu, nu vorbim de anul 1600, ci de sec XX.
Dacă cineva a fost discrimnat n-ai decât să-i plătești daune dacă te simți vinovat. Însă nu forța entități private să angajeze anumite persoane pe criterii artificiale. Asta nu va face decât să le ducă la faliment. E o regulă imuabilă e economiei ce scapă marxiștilor USRei sau nu. Competența nu poate fi înlocuită de nimic.
Sigur ca entitatile private sunt orientate spre profit, dar sa nu simplificam, ignorand latura lor sociala. Faptul ca muncitorii au drepturi, de ex., si exista o legislatie de protectie a drepturilor lor, nu face sistemul in ansamblu unul comunist si nici nu duce companiile la faliment!
Altfel, discriminare pozitiva exista de mai multa vreme, in multe domenii, si nu e un in sine un lucru rau. Si hai sa nu dramatizam, nu vor da faliment companiile pentru ca numesc o femeie in consiliul de administratie. Cu atat mai mult cu cat sunt destule femei competente in mai toate domeniile.
Cumva este si de bun simt ca intr-o companie in care poate 50% dintre angajati sunt femei, acestea sa fie reprezentate in conducere. Si este si benefic sa ai o perspectiva feminina la acel nivel, stim ca femeile au un tip diferit de leadership.
Aveeași chestie în SUA. Statele puternic reglementate din punct de vedere al muncii, precum California, NY, Illinois, Massachites, etc. s-au trezit complet dezindustrializate și cu proletariatul pe drumuri. Afacerile au fugit de acolo spre statele (Texas, Alabama, Arkansasm Arizona, etc.) unde autoritățile nu le poartă atât de mușt de grijă angajaților.
Pentru mintea ta bolșevizată, un membru în consiliul de administrație al unei companii reprezintă acționarii afacerii și nicidecum angajații - că doar nu e cooperativa „Avântul Prăbușirii”.
Observ ca la tine rolurile sunt foarte simple, in alb si negru. Ori esti comunist, ori esti capitalist. Dar realitatea este mult mai nuantata. Daca tu crezi ca drepturile muncitorilor sunt o povara pentru capitalisti, ai o problema de intelegere a societatii in care traim. Ca sa nu cream confuzie, totusi, eu nu vorbesc de reglementarea excesiva (care pe langa argumentul princpal, cel al taxelor si impozitelor, mai joaca uneori un rol in delocalizare), eu vorbesc despre principiul in sine, ca orice companie trebuie sa respecte niste legi si reglementari in munca si asta nu tine de vreo inclinatie ideologica, ci de normalul societatii in care traim.
Revenind la problema noastra, nu vad ca multinationalele sa se planga de discriminarile pozitive, ba chiar le promoveaza fara ca mereu sa le fie impuse. Banuiesc ca nu le-a cocosat incompetenta femeilor care sunt deja in roluri de manageri si chiar de CEO.
Dacă zici că de fapt companiile practică discrimnarea aia pozitivă, de care ai tu nevoie ca de aer, păi atuci ce sens are să le-o mai bage și statul pe gât. Hai puiuț! (editat de moderator. avertisment pt jigniri)
Altfel, da, ce vad eu in unele multinationale din RO la nivel de management este un bun inceput si o demonstratie ca se poate. Daca in Germania s-a dat o lege, inseamna totusi ca fenomenul este de mica amploare la scara economiei nationale si trebuie ajutat. Nu vad nicio contradictie aici.
Nici in Grecia antica femeile si sclavii nu aveau drept de vot? iar sclavii erau la fel de multi ca femeile. Ce facem indentificam urmasii acelor sclavi si ii numim in mod egal in conducere?
Votul universal e o inventie a sec 18. Multe categorii sociale au fost lipsite de acest drept de vot. Ce facem daca stra-stra-bunicul meu din 1864 nu avea drept de vot? Se poate ca votul meu sa valoreze x10 fata de de votul unui Paleologu?
Ce vreau sa spun ca solutiile presupus reparatorii si bazate pe cote impuse sunt perdante pentru societate.
Dreptul la vot era doar un exemplu.
de fapt in toate coreporatiile din lume GLOBALISTII au reusit sa impuna acest lucru ca pe ceva firesc deai e vadit anormal sa ai cote pt FEMEI
daca estio barbat NU ai dreptul sa ocupi o functie pt ca trebuie neaparat sa fie o femeie pe locul ala desi tu ca barbat esti mai pregatit si mai bun ca ea.
Si, in fond, ce s-a propus? Ca in consiliile de administratie de minim 3 persoane ale companiilor mari sa fie numita si o femeie. E chiar asa dramatic? Vor da companiile faliment?
Așa cum ți-am mai spus ai creierașul complet devastat de gărgăuni comuniști.
Sunt multe femei competente, vor avea de unde alege. Si fii sigur ca legea e facuta sa protejeze si interesele companiilor, vor avea timp sa se alinieze in mod eficient, sa gaseasca persoanele potrivite.
Sa afirmi insa ca femeile nu ajung acolo pentru ca nu sunt competente inseamna sa ignori o realitate evidenta, aceea ca lumea afacerilor inca este o lume a barbatilor care incearca sa isi conserve pozitia dominanta si o lume a prejudecatilor bine imprimate pe creieras, cum spui tu. Eu aud frecvent argumente misogine si adesea vin si din partea unor persoane mediocre (ca realizari profesionale). Si asta intr-un mediu educat.
Conform teoriei pregresiste identitatea de gen e totodată fluidă deci o persoană născută bărbat își poate asuma identitatea de femeie, apoi se poate răzgândi și redeveni bărbat. Chestia asta poate continua de câte ori are chef:)
Deci membrul consiliului de administrație desemnat femeie nu e obligat să rămână așa la nesfârșit. Statutul de femeie poate fi dobândit succesiv de toți membrii consiliului:)
daca a ajuns tanti Martina Navratilova, femeie lesbi sa atraga atentia asupra fenomenului si i-au sarit toti in cap ca le-a spus adevarul.
Deci ce spui tu e perfect valabil si e doar o chesti de timp pana cand se va intampla.
Asa, si ? Daca "atata amar de vreme" femeile au fost discriminate, a venit randul ca barbatii sa fie discriminati la randul lor ?
Logica gainii. Nu a cocosului.
in rest, ce sa mai vorbim de argumente? important e ca sunt trei comentarii si ca am repetat sintagma "atata amar de vreme". si ca putem ignora argumentele ce nu ne convin.
Dar hai sa vorbim doar de argumentul istoric: ei bine, da, avem si un simt al istoriei, nu traim intr-un prezent suspendat. Si, mai ales, consecintele peste timp ale discriminarii trecute se vad si se traiesc si acum.
Sunt 10 % i n populatia Romaniei? cam sunt. pai hai sa aiba 10% din functiile de conducere incepand cu guvernul si comaniile majore.
Bineinteles, 5% vor fi acordate femeilor de etnie roma. E corect? Ce poate fi mai discrimant si defavorizat decat o femeie roma? Hai sa reparam greseala!
Iar eu spun: nu a fost intodeauna strict competenta, a fost si multa prejudecata, in favoarea barbatilor.
Uff! Până unde poate merge conceptul că femeia este la fel ca bărbatul? Doar diferențele biologice conduc și la anumite diferențe de psihologie și de comportament, care fac ca, statistic, anumite activități să se potrivească mai bine pentru femei iar altele să se potrivească mai bine pentru bădbați, astfel încât, dacă este să fie pe criterii de competență, atunci în anumite poziții vor fi mai multe femei decât bărbați, iar în altele mai mulți bărbați decât femei. Acele cote ar trebui lăsate să evolueze natural, nu să fie impuse prin lege.
O femeie care isi doreste sa ajunga intr-o pozitie de conducere munceste si va ajunge cu siguranta daca are si calitatile necesare....
Nu e neaparat nevoie de cote.... Legile anti-discriminare sunt suficiente
- diploma studii
- carnet conducere
- vagin
Sa vezi atunci taraboi! deja au inceput sa se ciufuleasca cu feministele casice pe tema asta.
Oricum sa zicem mersi ca Germania nu impune cota de sex si turbane in companiile nemtesti!
Sa vezi atunci "Ciocneala civilizatiilor" nu ce a prezis fraierul de Huntington.