Femeile din Rusia s-au adunat la Moscova și în alte orașe rusești pentru o acțiune simbolică în care au format lanțuri umane în sprijinul lui Alexey Navalnîi, a soției sale, Iulia Navalnaya, și a femeilor arestate după protestele recente ale opoziției, relatează The Moscow Times. Susținătorii lui Alexei Navalnîi au organizat de asemenea duminică adunări cu lumânări aprinse în curțile imobilelor rezidențiale din toată Rusia, în ciuda avertismentelor că ar putea fi arestați, relatează Reuters.

Lant uman al femeilor in RusiaFoto: Captura video

Demonstrațiile de Valentine’s Day vin după intervențiile brutale ale poliției și arestările în masă de la protestele pro-Navalnîi.

Femeile de toate vârstele s-au aliniat de-a lungul străzii Old Arbat, o stradă turistică pietonală la umbra Ministerului de Externe, ținând în mâini o lungă panglică albă. ONG-ul White Counter a estimat că cel puțin 230 au participat la protest.

Femeile au scandat sloganuri, la minus 15 grade, precum ”Dragostea este mai puternică decât frica” și ”Libertate pentru prizonierii politici” .

Aliații lui Navalny au declarat un moratoriu în privința manifestațiior de stradă până în primăvară, după ce poliția a reținut mii de oameni în ultimele săptămâni. Dar vor ca rușii să se solidarizeze cu Navalnîi adunându-se în afara caselor lor timp de 15 minute în seara Zilei Îndrăgostiților, cu lanternele telefoanelor mobile aprinse și aranjând lumânări în formă de inimă, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

„(Președintele Vladimir) Putin este frică. Navalny este dragoste. De aceea vom câștiga", a scris Leonid Volkov, unul dintre apropiații aliați ai lui Navalnîi pe Twitter, când a chemat oamenii să se adune.

Navalnîi a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde s-a tratat după ce a fost ortăvit, în Siberia, cu ceea ce multe țări occidentale spun că este un agent neurotoxic. El a fost arestat pe 2 februarie pentru încălcarea eliberării condiționate.

El îl învinovățește pe Putin pentru otrăvire, iar țările occidentale iau în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul neagă orice implicare.

Citește și:

Kremlinul îi acuză pe aliații lui Navalnîi că sunt agenți NATO / Apel la proteste de Valentine's Day