Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recomandat marți adoptarea de sancțiuni împotriva Kremlinului, după afrontul suferit în timpul vizitei sale la Moscova, și și-a anunțat intenția de a face propuneri în acest sens statelor membre, relatează AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

"Guvernul rus se află pe o cale autoritară și se arată fără milă în cazul Navalnîi (...). Îmi voi folosi dreptul de inițiativă și voi face propuneri care să combine acțiuni pentru a lupta împotriva dezinformării și atacurilor cibernetice", a spus el în timpul unui discurs adresat Parlamentului European la Bruxelles.

Josep Borrell ar urma să-şi înainteze propunerile în acest sens miniştrilor de afaceri externe ai UE cu prilejul reuniunii lor de pe 22 februarie. Adoptarea de sancţiuni necesită unanimitate.

Apelul lui Borrell la sancțiuni împotriva Moscovei vine după critici dure după ce a stat tăcut, aproape surâzând, alături de ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, care a spus că UE este ”un partener de neîncredere” în timpul conferinței de presă comune din capitala Rusiei de vineri.

Borell, care s-a întâlnit cu Lavrov pentru a discuta relațiile UE-Rusia după otrăvirea și arestarea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, a fost de asemenea luat prin surprindere de expulzarea a trei diplomați europeni acuzați că au participat la demonstrațiile de susținere a lui Navalnîi - știri despre care Borrell a aflat de pe Twitter în timp ce se afla la întâlnirea cu Lavrov.

73 de europarlamentari au semnat până acum draftul unei scrisori a europarlamentarului de la Partidul Poporului Conservator din Estonia Riho Terras spunând că sunt ”îngrijorați cu privire la evoluțiile umilitoare” din timpul vizitei lui Borrell la Moscova și cer demisia acestuia.

„Credem că președintele Comisiei Europene ar trebui să ia măsuri, dacă domnul Borrell nu demisionează din proprie inițiativă.”, arată scrisoarea.

Lista semnatarilor include în mare măsură deputați europeni din Partidul Popular European și din grupurile conservatoare și reformiste europene, plus câțiva parlamentari de la Renew Europe.

Cu toate acestea, vorbind la conferința de presă zilnică a Comisiei, purtătorul de cuvânt șef Eric Mamer a spus că von der Leyen „îi oferă sprijinul deplin Înaltului Reprezentant pentru călătoria la Moscova”.

Citește și: Umilită, UE caută o ripostă în fața Rusiei, dar opțiunile par limitate