Comisia Europeană a cerut Ungariei să își reformeze legislația privind achizițiile publice pentru a combate fraudele sistemice înainte ca miliarde de euro din fondul de relansare economică al blocului comunitar să devină disponibile, relatează Reuters și Financial Times.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Executivul UE va gestiona pachetul de relansare în valoare de 750 de miliarde de dolari și a anunțat deja mai multe state membre ale blocului comunitar că propunerile lor de cheltuieli ale fondurilor ce urmează să le fie alocate trebuie îmbunătățite.

Guvernul de la Budapesta nu a răspuns imediat solicitării de comentarii din partea Reuters.

Comisia vrea ca Ungaria să își modifice legea achizițiilor publice, potrivit unui document din 26 ianuarie care propune guvernului lui Viktor Orban măsuri punctuale.

„Concurența în domeniul achizițiilor publice este insuficientă”, afirmă documentul, acesta adăugând că „nereguli sistemice” au dus în 2019 la „cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale (ale UE)”.

Documentul a cerut în mod specific îmbunătățirea transparenței și accesibilității datelor, argumentând că acest lucru va duce la un proces de achiziții publice mai corect și deschis.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a depistat nereguli în aproape 4% din cheltuielile finanțate cu fonduri UE de Ungaria între 2015 și 2019, comparativ cu media de 0,36% înregistrată la nivelul blocului comunitar și mult mai mare decât rata de 0,53% înregistrată de Slovacia, a doua cea mai prost situată țară din clasament.

Ungaria ar urma să primească aproape 6,3 miliarde de euro din fondul de relansare sub formă de granturi nerambursabile dacă planul său de cheltuieli va fi acceptat de Bruxelles și celelalte state membre ale UE.

Citește și: