Șeful diplomației europene Josep Borrell a avut parte de o primire rece vineri la Moscova, ministrul de externe rus afirmând că țara sa nu consideră Uniunea Europeană un partener de încredere, potrivit Reuters.

Serghei Lavrov fata in fata cu Josep BorrellFoto: Sputnik / Profimedia Images

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a făcut afirmația în timp ce comenta posibilitatea ca UE să impună sancțiuni asupra Moscovei din cauza încarcerării disidentului Alexei Navalnîi.

Lavrov a afirmat că întrebarea privind sancțiunile este una ce ține de bucătăria internă a blocului comunitar dar că Rusia observă că Bruxelles-ul se comportă tot mai mult când vine vorba de impunerea de sancțiuni unilaterale.

„Uniunea Europeană nu este un partener de încredere pentru Rusia”, a declarat acesta.

Borrell a declarat în schimb că a avut o discuție directă și intensă cu omologul său rus și că a cerut Moscovei să îl elibereze pe Navalnîi.

„I-am transmis domnului ministru Lavrov îngrijorările noastre profunde și apelul nostru pentru eliberarea sa și pentru demararea unei investigații privind otrăvirea lui”, a afirmat diplomatul UE în timpul unei conferințe de presă susținute împreună cu Lavrov.

Borrell a adăugat că în ultimii ani relațiile dintre UE și Rusia „au fost marcate de neînțelegeri fundamentale și o lipsă de încredere”.

Mai devreme în cursul zilei diplomatul-șef al UE declarase că speră ca vaccinul anti-Covid Sputnik V dezvoltat de Rusia să fie aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente pentru administrare în spațiul comunitar.

Moscova în schimb a anunțat de vineri dimineață că nu este dispusă să primească lecții privind încarcerarea lui Navalnîi și că va răspunde oricăror critici dure.

Sosirea lui Josep Borrel în capitala rusă vineri coincide cu începerea unui nou proces al disidentului Alexei Navalnîi, separat de cel în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar.

Citește și: