Ministerul de Interne al Turciei a acuzat joi Statele Unite că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016 pentru care Ankara l-a învinovățit pe clericul musulman Fetullah Gulen, relatează Reuters citând ziarul Hurriyet.

Ministrul de interne turc Suleyman Soylu alaturi de Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Peste 250 de persoane au fost ucise în timpul puciului din 15 iulie 2016 când membri ai forțelor armate au rechiziționat avioane de luptă, elicoptere și tancuri pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului și înlătura de la putere pe președintele Recep Erdogan.

Ankara l-a învinovățit pe atunci pe clericul Fetullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan care în prezent locuiește în statul american Pennsylvania, și a lansat o reprimare masivă a rețelei sale la care autoritățile turce fac referire prin acronimul „FETO”.

Gulen neagă orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Ministrul de Interne turc Suleyman Soylu a declarat joi pentru publicația turcă Hurriyet că Statele Unite au orchestrat tentativa de puci în timp ce rețeaua lui Gulen a pus-o în aplicare”, adăugând că „Europa a fost entuziasmată cu privire la ea”.

„Este evident de clar că Statele Unite este în spatele 15 iulie. FETO au pus-o în aplicare la ordinele sale”, a mai afirmat Soylu.

Oficialii americani nu au oferit imediat comentarii însă Washingtonul a negat anterior orice implicare.

SUA a respins în mod repetat solicitările Turciei de a-l extrăda pe Gulen, afirmând că Ankara nu deține dovezi credibile privind vinovăția sa.

Declarațiile ministerului de interne turc vin într-un moment neașteptat în condițiile în care Ankara speră la ameliorarea relațiilor cu Washingtonul în timpul noii administrații democrate, după ce administrația Trump a impus sancțiuni asupra sa din cauza achiziționării sistemului de apărare aeriană S-400.

Autoritățile turce au arestat în jur de 292.000 de persoane suspectate de legături cu Gulen și suspendat sau concediat peste 150.000 de funcționari publici după tentativa de puci din 2016.

Sute de ziare și alte surse mass-media au fost închise și zeci de parlamentari ai opoziției au fost încarcerați.

Turcia se confruntă în prezent cu un protest care durează de o lună la una dintre cele mai importante universități ale sale, răspunsul autorităților alarmând Washingtonul și ONU care au condamnat retorica „homofobă” folosită de oficialii turci.

Soylu s-a referit la unii protestatari ca fiind „devianți LGBT” și Erdogan a declarat miercuri că „nu există un asemenea lucru” ca LGBT.

Citește și: