Poliția turcă a arestat marți peste 170 de persoane care au luat parte la noi proteste studențești care nu dau niciun semn că s-ar opri, în ciuda represiunii tot mai brutale a autorităților, potrivit AFP.

Proteste studentesti in TurciaFoto: youtube.com

Un total de 104 persoane au fost arestate la Istanbul și 69 la Ankara, a declarat poliția în două declarații.

Un fotograf AFP a văzut câțiva protestatari bătuți în timp ce erau trântiți la pământ de ofițeri de poliție. Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa câteva sute de persoane care au căutat să se adune în districtul Kadiköy din partea asiatică din Istanbul.

Protestatarii au cerut eliberarea studenților arestați săptămâna trecută și demisia unui rector al universității numit de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Organizarea mitingului a fost declarată ilegală de către autorități cu câteva ore înainte, dar în jur de o mie de protestatari, alături de parlamentari de opoziție, au încercat să sfideze interdicția.

Locuitorii din Kadiköy, un bastion liberal ostil lui Erdogan, și-au exprimat sprijinul pentru protestatari cu un ”concert de oale”, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele de socializare.

De luna trecută, studenții de la prestigioasa Universitate Bosfor (Bogazici, în turcă) din Istanbul au manifestat împotriva noului lor rector, Melih Bulu, pentru legăturile sale din trecut cu partidul lui Erdogan.

Protestele au început din nou luni, după arestarea de sâmbătă a patru studenți acuzați că au atârnat un afiș pictat pe care autoritățile îl consideră jignitor pentru Islam.

Această pictură arăta un steag curcubeu, un simbol al comunității LGBT, împodobind Kaaba.