Un bărbat în vârstă de 60 de ani a murit în Rusia în timpul unui livestream după ce a băut 1,5 litri de vodkă, potrivit mai multor surse mass-media din această țară citate de Insider.

In fata calculatoruluiFoto: Vadym Drobot / Alamy / Profimedia Images

Autoritățile ruse au anunțat că vor efectua o autopsie pentru a determina cu exactitate cauza decesului lui Yuri Dușechkin, un bărbat poreclit „Bunicul” în timpul transmisiunilor live.

Dușechkin a fost găsit mort joi în orașul Smolensk după ce spectatorii unui livestream pe Youtube ar fi donat bani ca bărbatul să bea mai mult.

Transmisiunea pare să fi făcut parte dintr-un trend tot mai răspândit în Rusia poreclit „thrash streaming” în care cei care realizează videoclipurile live câștigă bani prin realizarea unor fapte violente sau periculoase îndreptate în special împotriva altor persoane.

Incidentul a fost transmis live de un alt bărbat care are peste 25.000 de urmăritori pe canalul său de Youtube, transmisiunea continuând și după ce Dușchkin și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit la podea.

În alte înregistrări de pe canalul său, Youtuber-ul, despre care presa rusă scrie că s-ar numi Zheka, este văzut oferind bani unor persoane fără adăpost în schimbul unor activități precum băutul excesiv de vodkă sau consumarea de sos iute.

Se pare că Dușechkin ar fi apărut anterior și în alte videoclipuri urcate de bărbat pe canalul său.

„Thrash streaming”-ul a devenit extrem de popular în Rusia, cauzând îngrijorări autorităților.

Valentina Grigorieva si Stas Reeflay (FOTO: Captură Youtube)

Măsuri legislative

Senatorul rus Alexei Pușkov a condamnat incidentul într-un tweet, afirmând că „un om fără adăpost din Smolensk a murt în timpul unei transmisiuni de trash streaming: a fost abuzat, a fost bătut iar jegurile internetului au plătit bani acestui blogger pentru aceste spectacole”.

„Este nevoie să explicăm cuiva nevoia de a interzice prin lege thrash stream-urile și eradicarea lor ca fenomen? Pentru noi este evident”, a mai scris acesta.

În luna decembrie a anului trecut o tânără a murit după ce a fost încuiată afară în frig de prietenul ei în timpul unui livestream.

Stas Reeflay, în vârstă de 30 de ani, al cărui nume real este Stanislav Reșetnikov, ar fi forțat-o pe prietena sa să iasă afară din casă doar în chiloți în pofida temperaturilor extrem de scăzute, bărbatul transmițând în direct incidentul.

„Iepurașul meu, ce ai?”, a întrebat Reeflay în rusă în timpul livestream-ului după ce a cărat-o pe Grigorieva înapoi în casă, acesta declarând ulterior în fața celor care îl urmăreau „băieți...nu are puls...e palidă. Nu respiră”.

Mai multe înregistrări video cu incidentul au strâns sute de mii de vizualizări pe Youtube.

Pușkov a anunțat că lucrează cu Consiliul Federației Ruse, camera superioară a parlamentului din această țară, care urmează să se întrunească în 11 februarie pentru a dezbate o lege care să interzică thrash streaming-ul.

Deși majoritatea streamerilor care fac astfel de transmisiuni folosesc Twith și alte platforme de transmisiuni în direct, înregistrările sunt adesea urcate ulterior pe Youtube.

Youtuberii ruși care au devenit populari datorită thrash streaming au strâns sute de mii de urmăritori pe Youtube deși platforma a blocat unele canale afirmând că materialele încărcate îi încalcă politicile.

Citește și: