Parlamentul din Scoția va vota miercuri o moțiune prin care să-i ceară fostului președinte american Donald Trump să explice sursa de finanțare a terenurilor sale de golf de pe teritoriul scoțian, plan care poate duce în cele din urmă la confiscarea acestora, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legiuitorii scoțieni vor vota moțiunea care îi va cere premierului Nicola Sturgeon să emită un Ordin pentru Averea Neexplicată (UWO) pentru Trump.

UWO sunt instrumente legale din Regatul Unit cu ajutorul cărora fostul președinte republican ar fi somat să explice cum a plătit pentru cele două cluburi de golf de lux ale sale din Scoția, Trump International Scotland și Turnberry, în caz contrar acestea putând fi confiscate.

Instrumentele legale fac parte din așa numitele puteri „McMafia” introduse în Regatul Unit în 2018 prin care autoritățile pot solicita explicarea sursei de finanțare a proprietăților de pe teritoriul britanic dacă au motive întemeiate să creadă că au fost dobândite ilicit.

Dacă persoanele somate nu dezvăluie sursa averii, proprietățile pot fi în cele din urmă confiscate.

Rețeaua internațională de cluburi de golf a lui Trump a înregistrat constant pierderi uriașe, un articol publicat de New York Times privind afacerile fostului președinte dezvăluind că cele 15 terenuri de golf deținute de acesta, inclusiv cele două din Scoția, au pierdut 315,6 milioane de dolari din 2000.

Partidul Verde scoțian afirmă că există „întrebări serioase în jurul legalității investițiilor lui Donald Trump în Scoția”, susținând că investigațiile din SUA privind afacerile sale justifică și o examinare a celor din Scoția.

Votul este consultativ, ceea ce înseamnă că nu o poate forța pe Sturgeon să emită ordinul, guvernul scoțian insistând anterior că doar cel mai înalt oficial legal al Scoției, Lordul Avocat, poate emite astfel de ordine.

Însă Verzii insistă că și Sturgeon poate face acest lucru, citând o analiză juridică publicată de ONG-ul Awaaz.

Eric Trump, fiul fostului președinte și vicepreședinte al Trump Organization care deține terenurile de golf, a răspuns inițiativei acuzându-l pe Patrick Harvie, liderul Verzilor care a militat pentru moțiune, de oportunism politic.

„Patrick Harvie nu este nimic altceva decât o rușine națională cu trucurile sale jenante care îi servesc doar lui și agendei sale politice”, a declarat acesta, potrivit BBC.

Citește și: