Senatul Statelor Unite l-a confirmat miercuri cu 56 de voturi pentru și 43 împotrivă pe Alejandro Mayorkas, nominalizarea președintelui Joe Biden pentru a conduce Departamentul de Securitate Internă (DHS), anunță ABC News.

Alejandro MayorkasFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mayorkas, fost procuror federal și secretar adjunct al DHS, se va confrunta cu provocări din ce în ce mai mari atât la frontiere cât și pe plan intern, acesta urmând să preia un departament condus în ultimii doi ani doar de secretari interimari.

Administrația Biden a luat deja măsuri rapide pentru a anula politicile anti-imigrație ale fostului președinte republican Donald Trump, reinstaurând programul de protecție a migranților și oprind și deportările timp de 100 de zile.

Mayorkas a devenit primul hispanic și primul imigrant care conduce DHS, unul dintre cele mai mari departamente ale guvernului federal.

DHS se confruntă mai recent și cu amenințarea crescândă la adresa securității naționale reprezentată de extremismul intern, o problemă pe care Mayorkas a promis că o va combate la audierea sa de confirmare.

„Amenințarea extremismului intern este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Departamentul pentru Securitate Internă", a declarat acesta, catalogând atacul din 6 ianuarie de la Dealul Capitoliului ca fiind „îngrozitor”.

Mayorkas are de asemenea misiunea de a reclădi încrederea în securitatea cibernetică a națiunii după seria de atacuri masive din luna decembrie a anului trecut care au compromis mai multe organizații esențiale ale SUA.

„Vă pot asigura că securitatea cibernetică a națiunii noastre va fi una dintre cele mai înalte priorități ale mele, deoarece sunt de acord cu dvs. că amenințarea este reală”, a răspuns acesta când a fost întrebat de problemă în cadrul audierii.

Noul secretar al securității interne va avea un rol crucial în implementarea politicilor dorite de noul președinte democrat în ceea ce privește reforma imigrației, Joe Biden anunțând deja că dorește naturalizarea a 9 milioane de imigranți eligibili pentru cetățenia americană.

Citește și: