China l-a executat pe fostul director al Huarong Asset Management, una dintre cele mai mari instituții financiare de la Beijing
Lai a fost condamnat la moarte pentru luare de mită la începutul lunii ianuarie, o sentință neobișnuită în China împotriva unui lider economic de vârf. Instanța îl găsise de asemenea vinovat de poligamie.
Procurorii l-au acuzat pe fostul director că a primit mită în valoare de 215 milioane de euro și că a încercat să obțină încă 13 milioane înainte de arestarea sa.
Sumele au fost „extrem de mari și circumstanțele deosebit de grave”, a motivat instanța condamnarea sa.
Fostul șef al grupului China Huarong a fost de asemenea găsit vinovat că a „trăit mult timp cu alte femei”, în afara căsătoriei, relații din care au rezultat mai mulți „copii nelegitimi”.
China Huarong Asset Management este una dintre cele mai mari companii de gestionare a creditelor neperformante din China.
Lai a recunoscut anul trecut într-un documentar realizat de televiziunea de stat a Beijingului că a acceptat plăți cash și a oferit detalii despre modul în care aducea bancnote cu valiza la apartamentul său din Beijing.
Poliția a afirmat că a găsit peste 200 de milioane de yuani în locuința bărbatului.
După arestarea sa în 2018, autoritățile au descoperit că acesta deținea un număr mare de proprietăți, ceasuri de lux, mașini, aur și o colecție de artă.
Condamnarea la moarte este rar pronunțată în China în cazul condamnărilor pentru corupție deși un fost viceprimar din provincia Shanxi a primit la rândul său pedeapsa capitală în 2018 după ce a fost găsit vinovat de luare de mită.
Însă organizația pentru drepturile omului Amnesty International estimează că mii de prizonieri de drept comun sunt executați în fiecare an în țară.
REFERINȚĂ:

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Dar am putea intari codul penal: Cine primeste la stat un post prin juramant si incalca legea sa primeasca o pedeapsa dubla fata de ce prevede codul penal.
In armata (dupa juramant) pentru orice fleac puteai fi deferit curtii martiale.
China are o populatie de 1,4 miliarde de oameni. Si daca executa o sutime pentru coruptie (14 milioane), tot ramane o majoritate de 99%. Desigur, nu se ajunge la aceste cifre, insa vreau sa subliniez principiul pe care il are in vedere PCC.
O tara cu o populatie cat doua continente si care nici nu are un simt civic atat de dezvoltat, trebuie tinuta in frau cu legi draconice. Nu esti cuminte sau ai calcat in dreapta in loc s-o faci la stanga, te miluiesc. Scurt.
Stiti ce am mai remarcat? Rapiditatea cu care a fost infaptuita Justitia. Am invatat la drept penal ca pentru a avea incredere in Stat si in lege, oamenii trebuie sa simta ca dreptate este infaptuita cu celeritate. Daca pe una care a ucis o femeie pentru a-I lua copilul din pantece, o executi dupa cateva decenii (ultima executive din SUA), eu ca resortisant al acelui stat nu ma simt chiar asa in siguranta. Adica, e pe bine ca a fost eliminate din societate chiar si dupa cateva decenii, dar idea de dreptate a avut de suferit in tot acest timp. Nu spun sa nu fie asigurate cai de atac si sa nu fie judecate correct, dar a lalai un dosar penal/civil (de ex. in Romania), nu inseamna a face dreptate.
Chinezul asa limitat cum il considera unii, a inteles asta si a gandit un sistem penal in consecinta.
Mărețul sistem penal chinez care te lasă cu ochii ca melcul nu poate rezolva nicicum problemela funcționarilor de partid și stat cu lefuri de $400/lună care vin la lucru cu Mercedesul condus de șofer în uniformă, care locuiesc în vile cu zeci de servitori sau ai căror copii calcă prostimea cu Ferrariul pe trecerea de pietoni (și evident nu pățesc nimic) când vin în vacanțe de la studiile din SUA sau Europa. De regulă prostovanul ce a avut obrăznicia să se afle pe trecerea de pietopni când trecea beizadeua pe ea e bătut cu sălbăticie de milițienii verzi sau albaștrii împreună cu biezadeau - asta dacă n-a avut norocul să moară înainte de a-l rupe ăștia cu bastoanele și picioarele. Astea sunt scene firești în marile orașe chineze.
Asemeni curții imperiale de odinioară, poziția de mandarin se moștenește. De regulă prosmiea nu va ajunge niciodată la vârf. Ajung doar cei proveniți din famigliile „meritorii” și a căror loialitate e garantată.
Nu am o lista acum, dar am mai citit stiri cu inalti demnitari chinezi trimisi in lumea celor drepti pentru infractiuni de coruptie desantata.
Poate e si cum zici tu, dar omul din speta de fata depasise cu cateva grade starea de Mertan cu sofer. Poate ca se intinsese mai mult decat il tinea plapuma.
Din punctul meu de vedere China a procedat foarte bine in speta de fata. Sper doar sa-i confiste toata averea. Aici este o discutie poate interesanta. Eu cred ca daca un official al statului fura din buget, ar trebui sa-i fie confiscata toata averea sau sa plateasca inzecit sau insutit paguba respectiva. De ce? Pai tu, cand ai furat, nu ai furat de la cineva in abstracto, i-ai vaduvit de niste fonduri pe toti locuitorii Romaniei. Cu aia 100.000 de lei furati se putea punea cate o catime pentru 100.000 de proiecte. Bugetul Statului e format din catimile platite de fiecare contribuabil din tara. Deci cand un imbuibat de la Stat da un tun, ne-a dat tuturor un tun. In acest caz inseamna ca tu ai inselat increderea "cetatii" si trebuie sa platesti material. Dar nu e corect sa platesti doar paguba in sine. Asta e deja subinteles ca o repari. Nu, tu trebuie sa PLATESTI fata de intreaga cetate. De aceea cred ca "strigarea" ar trebui sa inceapa de la termenul "inzecit".
Cand in comunismul de la noi exista sanctiunea LEGALA a confiscarii totale a averii, ratiunea de mai sus era avuta in vedere. Faptul ca tu imi dai inapoi ce ai furat, nu inseamna ca ai platit pentru fapta ta. Plata inseamna sa dai un bun din patrimoniul tau. Banii Statului nu erau banii tai, deci n-are cum sa fie suficient ca-mi dai inapoi ce ai furat.
De exemplu, Varan Voiculescu a fost acuzat de un tun de 60 de mil.de euro. Ia sa fi primit el de plata 600 de mil.de euro. Iesi din puscarie maine daca marci la baiatul 600 de mil.de euro. Nu iesi pana nu platesti tot. Ce ziceti? Este corect?
Chestia cu execuțiile pentru „corupție” din China sunt pur și simplu finalizarea luptelor dintre diferitele bande de mafioți de la vârful partidului comunist chinez.
Faptul că a reunoscut că a primit mită nu înseamnă de asemenea nimic. Băieții de la organe îl puteau face ușor să recunoască public și că l-a asasinat pe Lenin...