Neonazistul german Stephan Ernst a fost condamnat pentru uciderea în 2019 a lui Walter Lübcke, guvernator în landul Hessa, anunță Deutsche Welle.

Stephan Ernst (centru)Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Extremistul în vârstă de 47 de ani a fost condamnat joi pentru uciderea Lübcke, primul proces pentru asasinat politic în Germania de după anii 1970 ajungând la sfârșit. Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață.

Judecătorul Thomas Sagebiel a admis „gravitatea specială” a faptei bărbatului, lucru care va extinde perioada pe care acesta va fi nevoit să o petreacă în spatele gratiilor înainte de a deveni eligibil pentru eliberare pe cauțiune.

În cazul condamnărilor pe viața perioada minimă este de 15 ani în Germania, dar în circumstanțe agravante poate ajunge la cel puțin 22 de ani.

Uciderea lui Walter Lübcke a atras din nou atenția asupra potențialului de violență al mișcării neonaziste din Germania și a scos în evidență eșecurile agențiilor de inteligență de a monitoriza extremiștii violenți.

Lübcke a devenit o țintă pentru extrema dreaptă în urma unui discurs susținut în 2015 în care a apărat decizia țării de a accepta refugiați din Siria.

Însă, după cum a relatat familia sa în timpul procesului, acesta a fost lăsat neprotejat de agențiile de informații.

Politicianul a fost împușcat mortal în fața casei sale în iunie 2019.

Presupusul complice al asasinului, Markus H., un alt cunoscut neonazist, a fost achitat de complicitate la omor însă a fost condamnat pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor.

Ernst declarase că Markus H. a fost prezent la scena crimei și a făcut comentarii sarcastice la adresa victimei înainte ca el să tragă focul mortal.

Însă, deși procurorii și familia lui Lübcke au considerat această versiune a evenimentelor ca fiind adevărată, mărturia lui Ernst despre crimă a fost pusă sub semnul îndoielii de relatările sale anterioare privind desfășurarea evenimentelor.

Citește și: