Șeful agenției de informații militare a Germaniei a fost demis pe fondul eforturilor guvernului condus de Angela Merkel de a combate influența extremei drepte în armata germană, relatează Euractiv și BBC.

Armata germana, in pragul unei schimbari majoreFoto: bmvg.de

Christoff Gramm începuse reforme pentru a contracara legăturile dintre extrema dreaptă și armată dar ministrul apărării german a declarat că „eforturi suplimentare” sunt necesare. Gramm s-a confruntat cu cereri tot mai stringente de a lua măsuri mai ferme în timpul mandatului său.

În luna ianuarie serviciul de informații militare a anunțat că sute de susținători ai extremei drepte sunt suspectați că fac parte din armata germană, afirmând că Forțele speciale germane (KSK) sunt văzute ca o problemă în mod special, 20 de membri ai acestora fiind suspectați de conexiuni cu extremismul de dreapta.

Gram, care a condus agenția de contrainformații militare a Germaniei (MAD) din 2015, nu este suspectat de simpatii față de extrema dreaptă și a inițiat reforme pentru a combate problema însă serviciul de informații a fost tot mai criticat în ultimul timp că nu depune suficiente eforturi pentru a combate extremismul în Bundeswehr (armata germană).

O serie de incidente amplu comentate în Germania au ridicat semne de întrebare asupra influenței extremei drepte în rândul forțelor militare, ministrul apărării german anunțând într-un comunicat remis joi că Gramm va fi înlocuit din funcție și „pensionat temporar”.

Problema forțelor militare germane cu simpatizanții extremei drepte a atras atenția publică pentru prima dată în 2017 când au fost ordonate inspecții în toate cazarmele după ce suveniruri naziste au fost descoperite la două unități. Se crede că mulți din cei suspectați de legături cu extrema dreaptă sunt simpatizanți ai principalului partid de opoziție Alternativă pentru Germania (AfD).

În luna mai, polițiștii care anchetau legăturile dintre armată și extrema dreaptă au confiscat arme și explozibili de la locuința unui soldat al forțelor speciale, sergentul în vârstă de 45 de ani făcând parte din unitatea de elită KSK.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a promis continuarea investigațiilor privind posibile rețele extremiste, afirmând că nu există loc în forțele armate pentru persoanele care se comportă „într-un mod radical”.

La doar o săptămână după această declarația ministrul a ordonat dizolvarea parțială a unității KSK criticată pentru extremismul de dreapta în rândul trupelor sale.

Forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane „în special din cauza unei culturi toxice a unor persoane aflate la conducerea lor”, a explicat Kramp-Karrenbauer într-un interviu acordat cotidianului Suddeutsche Zeitung la momentul respectiv.

Citește și: