Noul președinte american Joe Biden a avut o discuție cu omologul său rus Vladimir Putin pentru prima dată de la intrarea sa în Casa Albă pentru a vorbi despre mai multe probleme aflate în centrul tensiunilor dintre cele două țări rivale, relatează AFP.

Biden (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

”L-a sunat pe președintele Putin în această după-amiază cu intenția de a discuta despre dorința noastră de a prelungi pentru cinci ani a New Start”, acordul de dezarmare nuclear care expiră la începutul lunii februarie, ”dar și pentru a reafirma susținerea noastră fermă pentru suveranitatea Ucrainei în fața agresiunii continue din partea Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Joe Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu pribire la ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus arestat de Moscova pe 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia după o convalescență de cinci luni în Germania.

Țările G7, inclusiv Statele Unite, au condamnat marți într-o declarație comună reținerea „politică” a acestui opozant otrăvit la sfârșitul lunii august cu un agent neurotoxic și au solicitat „eliberarea imediată și necondiționată” a acestuia, precum și cea a susținătorilor săi care au fost arestați sâmbătă în timpul protestelor din toată Rusia.

Printre subiectele atinse de președintele american, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, a figurat și „ingerința în alegerile din 2020” din Statele Unite, recentul atac cibernetic împotriva ministerelor americane atribuite de Washington Moscovei și informațiile, minimizate de predecesorul Donald Trump, potrivit cărora Rusia ar fi plătit „recompense” talibanilor pentru a ucide soldații americani.

"De asemenea, el a intenționat să clarifice faptul că Statele Unite vor acționa ferm pentru a ne apăra interesele naționale în fața actelor nefaste ale Rusiei", a declarat Jen Psaki reporterilor.

Vladimir Putin, la rândul său, a declarat că sprijină „o normalizare a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite”, care, potrivit lui, „ar satisface interesele celor două țări, dar și pe cele ale întregii comunități internaționale, având în vedere responsabilitatea lor specială în menținerea securității și stabilității în lume ", a relatat președinția rusă.

„Nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde acest document” cu câteva zile înainte de expirarea acestuia, pe 5 februarie, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Noul președinte american Joe Biden a propus joi, a doua zi după preluarea mandatului, să prelungească acest tratat cheie de dezarmare nucleară între Washington și Moscova pentru cinci ani.

New Start este „în interesul securității naționale a Statelor Unite și o astfel de extindere este și mai necesară atunci când relațiile cu Rusia sunt tensionate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.