Moscova și Washington au făcut încă un pas către o prelungire in extremis pe timp de cinci ani a tratatului cheie de dezarmare nucleară New Start, Kremlinul spunând vineri că salută pasul făcut de Biden, potrivit AFP.

Putin si PeskovFoto: Valeri Sharifulin / TASS / Profimedia Images

„Nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde acest document” cu câteva zile înainte de expirarea acestuia, pe 5 februarie, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Totul va depinde de detaliile acestei propuneri”, care încă trebuie „studiată”, a adăugat el, însă, administrația americană anterioară, cea a lui Donald Trump, a dorit să stabilească alte condiții pentru prelungirea tratatului.

Cu toate acestea, „o parte dintre aceste condiții nu ne conveneau, așa că să luăm notă mai întâi de ceea ce propun americanii și apoi vom face un comentariu”, a insistat Peskov.

Noul președinte american Joe Biden a propus joi, a doua zi după preluarea mandatului, să prelungească acest tratat cheie de dezarmare nucleară între Washington și Moscova pentru cinci ani.

New Start este „în interesul securității naționale a Statelor Unite și o astfel de extindere este și mai necesară atunci când relațiile cu Rusia sunt tensionate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Administrația Trump a acceptat doar o prelungire condiționată de un an, timpul necesar pentru negocierea unui acord mai cuprinzător care să includă China, dar discuțiile cu Moscova și Beijing nu au avut succes.