Uniunea Europeană nu îl mai consideră pe Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei, ci doar un „interlocutor privilegiat”, au comunicat luni statele membre, potrivit Reuters și Agerpres.

Juan GuaidoFoto: Federico Parra / AFP / Profimedia Images

Guaido nu mai poate fi recunoscut legal după ce a pierdut funcţia de preşedinte al parlamentului de la Caracas, în urma alegerilor din decembrie anul trecut, chiar dacă UE nu recunoaşte validitatea scrutinului, au arătat statele europene în 6 ianuarie.

După realegerea controversată a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, în 2018, Guaido, ca şef al parlamentului, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut ca atare de multe ţări; SUA şi Regatul Unit îl consideră în continuare lider legitim al Venezuelei.

Statutul de preşedinte interimar îi permitea lui Guaido accesul la fondurile confiscate de guvernele occidentale de la regimul Maduro, precum şi contacte cu oficiali la cel mai înalt nivel, şi îi asigura sprijin intern şi internaţional pentru mişcarea pro-democraţie pe care o conduce.

Cele 27 de state din UE au arătat într-o declaraţie comună că Guaido face parte din opoziţia democratică, deşi Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie prin care cerea guvernelor respective să îl recunoască în continuare ca şef de stat.

„UE reiterează apelul la (...) libertatea şi siguranţa tuturor opozanţilor politici, cu precădere a reprezentanţilor partidelor de opoziţie alese în Adunarea Naţională în 2015, şi în special a lui Juan Guaido. UE îi consideră actori importanţi şi interlocutori privilegiaţi”, arată declaraţia adoptată după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe europeni, care fac totodată apel la opoziţia venezueleană să se unească împotriva rolului controversat al lui Maduro.

Adunarea Naţională a Venezuelei aleasă în 2015 era dominată de opoziţie; cea actuală este controlată de aliaţii lui Maduro, după ce opoziţia a făcut apel la venezueleni să boicoteze alegerile.

Guaido a mulţumit săptămâna trecută Parlamentului European pentru recunoaşterea ca preşedinte al Adunării Naţionale. Membrii acesteia se consideră reprezentanţii legitimi ai poporului şi susţin că alegerile din 2020 au fost fraudate.

Citește și: