Puterea lui Putin și lunga tradiție a otrăvirii adversarilor politici în Rusia

de Alexandru Groza     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2021, 12:21 Actualitate | Internaţional


Mesaj anti-Putin afișat în fața ambasadei Rusiei din Berlin
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
​Fenomenul asasinatului, politic sau nu, reprezintă una dintre trăsăturile specifice spațiului post-sovietic unde frica de schimbare legitimează violența. Majoritatea politicienilor sau figurilor publice care și-au pierdut viața sau au suferit atentate au avut directă legătură cu opoziția politică, zonele strategice rusești și anchetele, respectiv acțiunile de atac public la adresa figurii prezidențiale.

Moscova este din nou sub presiunea mediatică internațională și a protestelor populare interne care contestă autoritatea lui Vladimir Putin. În weekendul ce tocmai a trecut, peste 3000 de protestatari au fost ridicați de către forțele de ordine pe tot teritoriul Rusiei.

Motivul a fost dat de arestarea pe 17 ianuarie a oponentului politic Alexei Navalnîi. Acțiunile de opoziție au fost organizate și susținute pe canalele de social-media de către Fundația Anticorupție, a cărui fondator este însuși Nalvnîi. Activiștii ONG-ului au declarat public existența unui plan de acțiune în cazul în care fondatorul ar fi fost arestat.

Pe 19 ianuarie, Fundația Anticorupție publică documentarul prin care imaginea lui Putin este pusă în legătură cu sistemul oligarhic și abuzul de autoritate, începând de la primele funcții politice până la realitatea politică de astăzi.

Rusia actuală reprezintă structura unei oligarhii, care acționează din umbră sub egida lui Putin, în rolul de actor internațional în conturarea unei lumi multipolare, astfel se justifică necesitatea intervenției în Siria și suportul pentru Bashar al-Assad, suport care a generat o investiție de 500 de milioane de USD în petrol, nevoia de a consolida o uniune EuroAsiatică ca rivală a Uniunii Europene.

Frica de opozanți sau confortul puterii?Din punct de vedere politic rămâne de văzut dacă Navalnîi va strânge capital electoral și susținere internațională în eventualitatea candidaturii sale la președinție din 2024, asta doar în situația în care va reuși să fie achitat de cei aproximativ 14 de închisoare, așa cum își dorește Kremlinul.

În actualul context politic, dominat de criză economică și focusarea politicilor de stat pe combaterea pandemiei Covid-19, Putin a lansat un apel de modificare a Constituției prin referendum, la 1 iulie 2020, prin care a supus la vot posibilitatea de modificare și aplicare a legilor prin referendum și extinderea posibilității de a candida până în anul 2036, încă două mandate prezidențiale de șase ani.

Poziția lui Putin este însă instabilă, datorită prezenței lui Navalnîi. Pe 22 decembrie 2020 președintele Rusiei a semnat decretul prin care se acordă imunitate pe viață tuturor foștilor și actualilor președinți ai Rusiei, adică a singurilor doi rămași după căderea URSS, Dimitri Medvedev și președintele în funcție (Boris Yeltsin a murit în 2007).

Statutul președintelui rus a fost deseori combătut prin proteste care contestau al doilea mandat, ocuparea Abhaziei și Oseției de Sud, ambele în 2008, iar din 2011, când economia Rusiei a scăpat de sub control, Putin a lansat o politică dură împotriva acțiunilor de opoziție care acuzau despotismul.

„Toți cei responsabili de înaltă trădare vor da colțul”Alexei Navalnîi împreună cu soția se întorc în Moscova de la Berlin. FOTO Kirill KUDRYAVTSEV/ AFP/ Profimedia


Sistemul de putere construit de Putin a mizat pe consolidarea fricii ca mecanism de conservare în rândul figurilor de autoritate. Imaginea liderului rus devine sinonimă cu statul, dispariția lui va duce, în final, la acapararea Rusiei de forțe inamice aflate sub controlul unei ideologii străine și pierderea definitivă a caracterului identitar rus.

Vocile care opun rezistență sunt supuse riscului de a-și pierde libertatea sau, în cele mai multe cazuri, viața. Fenomenul asasinatului, politic sau nu, reprezintă una dintre trăsăturile specifice spațiului post-sovietic unde frica de schimbare legitimează violența.

Majoritatea politicienilor sau figurilor publice care și-au pierdut viața sau au suferit atentate au avut directă legătură cu facțiunile separatiste, zonele strategice rusești și anchetele, respectiv acțiunile de atac public la adresa figurii prezidențiale.

Printre cele mai cunoscute cazuri de tentative recente de asasinat a fost Serghei Skripal, fost spion rus, acuzat de trădare și amenințat indirect în 2010 de către Putin prin formula: „toți cei responsabili de înaltă trădare, vor da colțul ”.

Declarația a survenit în contextul schimbului de spioni între SUA și Rusia, context în care spionul dublu Skripal și fiica sa au primit azil politic în Marea Britanie. Riscul reprezentat de fostul agent era dat de gradul înalt de acces la informațiile cu caracter secret, acestea putând fi folosite oricând împotriva sistemului oligarhic de putere, dar mai ales împotriva rețelei rusești de informatori la nivel global.

Agentul chimic folosit în martie 2018 este cunoscut drept Noviciok, o neurotoxină inventată de savantul sovietic Vladimir Uglev, în anul 1975, folosită ca un înlocuitor al otrăvirii cu ricină.

Avantajul Noviciok este dat de faptul că neurotoxina poate fi dozată de așa natură încât să genereze paralizie și leziuni permanente cerebrale, menținând victima totuși în viața sau poate genera asfixierea la câteva ore. Skripal și fiica sa Iulia, și ea afectată, au supraviețuit datorită faptului că agentul toxic a fost distribuit într-un spațiu exterior în formă lichidă, iar vremea specifică Marii Britanii a diminuat din potențialul letal. În prezent Skripal este pus sub protecție și se presupune că ar locui în Noua Zeelandă împreună cu Iulia.

Alexei Navalnîi însuși a fost o victimă care a supraviețuit aceleiași toxine, intrând în comă profundă pe 20 august 2020. Fundația Anticorupție a reușit să contacteze un agent de informații FSB care a admis întregul de proces de pregătire al expunerii la Noviciok.

Presupusul agent Konstantin Kudryavtsev a fost intervievat chiar de Navalnîi în cursul lunii decembrie 2020, acesta din urmă s-a dat drept un aghiotant al Secretarului Consiliului de Stat, Nicolai Pratrushev, pentru a obține o mărturie prin care agentul recunoștea existența operațiunii și a procedeelor prin care victima a fost supusă neurotoxinei în Tomsk. Întregul dialog nu a fost recunoscut la nivel oficial de nici un reprezentant FSB sau de un oficial de la Kremlin.

Un alt caz de atentat cu Noviciok eșuat a fost cel al omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev care, în aprilie 2015, prezenta simptome similare victimelor neurotoxinei. Potențialele motive din spatele atacului împotriva magnatului bulgar țin de implicarea în comerțul cu arme în zonele fierbinți: Georgia, Ucraina și Siria].

Activitățile lui Gebrev au fost simultane cu intervențiile militare rusești, însă fără a le susține logistic direct sau indirect.

O altă modalitate de otrăvire a fost folosită în cazul Alexander Litvinenko prin utilizare de poloniu 210. Se presupune că fostul agent FSB, cunoscut pentru atacurile publice împotriva lui Putin începând cu intervenția Rusiei în Cecenia, a fost expus la agentul toxic într-un restaurant din hotelul londonez Millenium, în noiembrie 2006.

Folosirea poloniului a ținut, în cazul acesta, de o formă de declarație politică, fiindcă victima a fost expusă radiații de tip nuclear, prezentând efectele secundare specifice prin distrugerea celulelor. Litvinenko a recunoscut public, de pe patul de spital, că Putin se afla în spatele asasinatului politic.

Motivul care l-ar fi determinat pe liderul de la Kremlin să acționeze în această direcție a fost continua campanie a lui Litvinenko de a dezvălui implicarea de tip mafiot a statului rus în gestionarea zonelor de interes strategic. FSB și Putin aveau în comun față de fostul agent un sentiment de trădare națională prin dezvăluirea operațiunilor strict secrete.

În anul 2006, Putin a lansat o serie de politici cunoscute sub numele de Legi Antiteroriste, care ofereau putere directă și extrajudiciară liderului rus de a întreprinde acțiuni împotriva persoanelor considerate un risc național, indiferent de teritoriul în care aceste se aflau.

Reacția statului rus nu s-a lăsat așteptată, astfel că odată cu moartea lui Litvinenko, Serghei Abeltsev, membru al Dumei de stat, declara pe 24 noiembrie, la o zi după moartea fostului agent, că moartea lui va servi ca un exemplu pentru toți trădătorii indiferent de culoare sau locul în care se află.

Toxine neidentificateÎncă neelucidat a rămas cazul lui Yuri Shchekochikhin, care în iulie 2003 moare în urma unei boli rare, cazul în sine și informațiile aferente acestuia fiind clasificate.

Poziția lui Shchekochikhin a fost una privilegiată, fiind jurnalist de investigații și membru în Duma de stat. Majoritatea anchetelor făceau referire la intervenția FSB-ului în politică și gestionare de tip terorist a cazurilor opozanților politici, totul bazându-se pe criteriului violenței legitime a statului.

În aceeași situație s-a aflat și Pyotr Verzilov, jurnalist rus cunoscut pentru anchetele curajoase și investigațiile economice îndreptate împotriva oligarhilor, dar și un susținător al grupului Pussy Riot. În septembrie 2018, acesta este spitalizat, fiind paralizat, cu vederea și auzul puternic afectate.

Un alt caz suspect este cel al consilierului politic Vladimir Kara-Murza, recunoscut pentru pozițiile vehemente anti-Putin și influența pe care o deține în Congresul american. Kara-Murza a suferit două tentative de asasinat în 2015, respectiv în 2017, ambele petrecute în timpul vizitelor de lucru în Moscova.

Analizele ulterioare au dovedit existența unei neurotoxine, însă nu s-a putut identifica în clar agentul toxic fiindcă opozantul a fost spitalizat pe teritoriul Rusiei, iar documentele au fost clasificate, în ciuda cererilor legale de oferire a informațiilor în anchetă depuse de către SUA.

În 2006, Serghei Mokhov este spitalizat de urgență după ce a fost atacat de o persoană necunoscută, care a pătruns prin efracție în casă, în urma altercației fiind injectat cu o substanță misterioasă.

Din fericire, viața nu i-a fost pusă în pericol fiindcă el nu ar fi fost ținta directă a atacului, ci a fost vorba doar de un mesaj adresat de fapt soției lui Lyobov Sobol. Aceasta este unul dintre liderii politici care îl susține în mod constant pe Alexei Navalnîi, fiind parte din Fundația Anticorupție.

2024: Putin sau nimic?Protest în sprijinul lui Navalnîi, Moscova, 23 ianuarie 2021. FOTO: TASS via Profimedia

Controlul prin campaniile media este întărit și de consolidarea fricii ca mecanism de conservare în rândul figurilor de autoritate, așa cum este cazul lui Putin. Imaginea liderului rus devine sinonimă cu statul, iar dispariția acestuia va duce, în definitiv, la acapararea Rusiei de forțe inamice aflate sub controlul unei ideologii străine și pierderea definitivă a caracterului identitar rus.

Vocile care opun rezistență sunt reduse la tăcere, însă indiferent dacă Putin a reușit să obțină întoarcerea mandatului prezidențial în favoarea sa, actualul context dat de eșuarea campaniei de vaccinare și emergența campaniilor populare anti-Putin determină șubrezirea autorității prezidențiale.

De-a lungul multiplelor sale mandate, Putin a reușit să scape de oprobiul public, însă întrebarea care se pune este dacă va reuși să recâștige alegerile din 2024. Mai ales în contextul unei crize economice care se preconizează a fi una dintre cele mai agresive din istoria recentă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7566 vizualizari

 • -33 (57 voturi)    
  un articol bine scris (Luni, 25 ianuarie 2021, 12:54)

  tahomir [utilizator]

  Autorul este invitat sa se prezinte la caseria CIA cea mai apropiata ca sa-si ia binemeritata rasplata.
  • +17 (39 voturi)    
   Dar tu cate ruble ai primit? (Luni, 25 ianuarie 2021, 13:24)

   BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Dragi troli, incercati alte site-uri pentru ca aici nu convingeti pe nimeni, faceti galagie degeaba...
   • -5 (13 voturi)    
    macar noi platim taxe.. (Luni, 25 ianuarie 2021, 18:34)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

    .. din aia mancati voi ajutorul social.
    • +1 (11 voturi)    
     Plătiți, tov. Izmenil,.. (Luni, 25 ianuarie 2021, 19:43)

     Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     ... plătiți taxele lui papașa Putin, poate are nevoie de ceva WC-uri noi de aur la palatul de la Ghelengic :D

     PS Dacă postezi cu elan pe aici, poate vei avea onoarea să le cureți într-o atmosferă caldă, tovărășească...

     PPS Cam cât sunt taxele, 99 copeici la rubla pe care o primiți pentru o postare?
     • -1 (11 voturi)    
      pai nauz... (Luni, 25 ianuarie 2021, 22:21)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz Haderach

      . ca nu mai sunt ruble, e criza. suntem platiti in vaccinuri sputnik (un fel de apa sfintita) pe care le vindem pe olx. si pentru cei care trec de targetul de performanta, o vizita la palatu lu piticu atomic la vara.
  • +4 (26 voturi)    
   tahomire, mazet & co : rubla ? (Luni, 25 ianuarie 2021, 13:53)

   FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Cat mai e cursul rublei, tovarase ? Renteaza la cat de platesc aia in ruble ?
   • -1 (9 voturi)    
    Au otravit-o si pe Doina Pana (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:46)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

    Si la noi ca si la rusi. O fi aceiasi mana? Si aceiasi postaci pro si contra?
  • +4 (22 voturi)    
   vezi ca vi se inchide caseria FSB (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:01)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   in curand. Ca piticul vostru atomic nu prea mai are bani sa va plateasca pe voi postacii, i-a bagat in palate. Eu zic sa treci de partea poporului cat mai poti, daca esti patriot rus :)
  • +1 (11 voturi)    
   Deci... (Luni, 25 ianuarie 2021, 22:35)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Deci...

   - un presedinte cu 70% popularitate si alegeri peste 5 ani...
   - hotaraste sa-l scoata din anonimat pe un Neica-Nimeni ... ordonand sa fie omorat (cu anuntarea prealabila a media si mass-media)...
   - iar unul dintre cele mai eficiente servicii secrete din lume in materie de criminali...esueaza sa-l omoare pe Neica-Nimeni chiar in tara pe care acest serviciu secret cu asasini platiti o controleaza 100%
   - dupa ce esueaza sa-l omoare pe Neica-Nimeni, serviciul secret implicat il trimite peste hotare ca sa injure mai cu foc
   - Neica-Nimeni, tocmai scapat de asasinat, acum in siguranta peste hotare, hotaraste sa se intoarca in tara cu presedintele rau, cu servicii secrete care vor sa-l omoare...scopul fiind, probabil, sa fie asasinat mai bine ca data trecuta, nu-i asa?

   Astea sunt faptele...deci e totul e logic, nu-i asa?
 • +5 (21 voturi)    
  @tahomir (Luni, 25 ianuarie 2021, 13:20)

  Brezan [utilizator]

  Really, poate la voi la fabrica de troli inca va platesc la casierie, ca pe vremea lui Suvorov, in vest exista carduri, transferuri bancare etc.
 • +3 (25 voturi)    
  Salut (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:00)

  C0tilli0n [utilizator]

  Intr-un articol ca asta se va vedea numarul total de troli rusi de pe hotnews. Ei nu stiu saracii ca de fapt se vand pentru un pumn de lei si probabil sunt a 7-a mana. Ei cumva fac munca bruta si iau cel mai putin. Oricum e un mod "onorabil" de a face niste bani, "onest" si dovedeste responsabilitate fata de cei din jurul lor. Pe un ton serios ei merita doar sa fie ignorati, ceilalti utilizatori sa ii treaca cu vederea, nu merita nici macar bagati in seama.

  In rest, un bun articol, bine scris care descrie un altfel de societate decat cea vestica. Nu stiu cati romani si-ar dori cu adevarat o astfel de scoietate.
 • -1 (19 voturi)    
  hehe (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:43)

  transpenibilus [utilizator]

  Nu va fie frica
  Micul putin pica!
  • -3 (13 voturi)    
   vise umede... (Luni, 25 ianuarie 2021, 18:36)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   ... va rupe piticu pe genunche.
 • 0 (24 voturi)    
  otravirea sau executii (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:44)

  TrickyWicky [utilizator]

  Au loc si in SUA in momentul cand eista dovezi clare de tradare
  Ir specialisti in 'sinucideri' cu un cutit in spate sau stop cardiac sunt britanicii si americanii
 • -3 (29 voturi)    
  Hmm.. (Luni, 25 ianuarie 2021, 15:06)

  Mazeta [utilizator]

  „Lunga tradiție” conține 8 nume, 10 presupuneri și 6 supraviețuitori.
 • -4 (14 voturi)    
  ia uite ce zic unii (Luni, 25 ianuarie 2021, 17:33)

  sile1 [utilizator]

  -What are the odds that the Navalny protests in Russia can overthrow Putin?
  That would be highly unlikely. The recent protests in Belarus were significantly larger, in a much smaller country, and yet President Lukashenko is still in his residence. 50 thousand protesters across Russia is certainly not enough to overthrow Putin. We would need literal “million men marches”, along with the betrayal of the key elites. I don’t see that happening. Although, anything is possible in theory

  .Navalny was arrested because he was on probation in connection to his suspended sentence for fraud. Throughout 2020, the last year of his probation, Navalny was not following the rules of said probation.

  Of course, Alexey didn’t have to do anything when he was in a coma. But he was breaking the rules long before his alleged poisoning. And he continued to do that after he was declared healthy by the doctors in Germany. He stayed in Germany and wasn’t reporting his location to the authorities in Moscow, as per the rules of the probation. In the end, the Federal Penitentiary Service petitioned the court for an order for his arrest. Navalny knew full well that that order existed when he decided to return to Russia.

  Being arrested for breaking the rules of probation is a normal occurrence for criminals who are not serious about following the law. There is nothing weird or particularly Russian about that.Now, the court is getting ready to decide whether Alexei would be forced to serve his suspended sentence.
  This is also a standard procedure.
  • -6 (10 voturi)    
   Credeam (Luni, 25 ianuarie 2021, 19:02)

   C0tilli0n [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ca Navalnyi fusese deja acuzat ca nu respecta termenii in momentul cand a parasit Rusia pt Germania. El era in coma si era acuzat ca nu respecta termenii.
   • 0 (4 voturi)    
    Baiete/fetita (Marţi, 26 ianuarie 2021, 2:42)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui C0tilli0n

    Baiete/fetita...lasa dreaq engleza. Nu-i de tine. Autorul precizeaza ca acel Neica-Nimeni NU respecta termenii justitiei INAINTE sa intre in coma.

    Hahahaha, in plus, dupa ce a ajuns la libertate si siguranta (alt hohot de ras), s-a intors in Rusia "sa fie asasinat mai bine", hahahaha. Asta e credibila numai pentru mononeuronali!
    • 0 (2 voturi)    
     mica erata: (Marţi, 26 ianuarie 2021, 10:50)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Conform sentintei judecatoresti, Navalnii trebuie sa se prezinte de 2 ori pe an la sectia de politie, in iunie si decembrie, pana la finalul anului 2020.
     In iunie s-a prezentat, in dec nu a mai apucat ptr ca era in spital in Germania, si el a transmis acest lucru din Germania catre sectia de politie.
     Pacat, daca mai trecea o luna scapa: din ian 2021 expira obligativitatea de a se mai prezenta la politie.
     • -1 (1 vot)    
      Banuiesc ca ai citit in ruseste (original) (Marţi, 26 ianuarie 2021, 16:45)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Banuiesc ca ai citit in ruseste (original) hotararea judecatoreasca, toata; toti termenii...te exprimi foarte documentat si foarte decisiv.
   • -1 (3 voturi)    
    cica tanti Merkel a trimis cerere de CM (Marţi, 26 ianuarie 2021, 9:24)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui C0tilli0n

    dar pentru ca Putina nu intelege decat caracterele chirilice si pentru ca Mutti a refuzat traducerea...

    Unde se mai pune ca Navalnii emite pe mai multe frecvente ceea ce dauneaza grav piticului. Cica decurand piticul a spus ca palatul ala nu este al lui...
    Cum nu mai este valabila povestea cu averea boborului ramai intreband a cui este totusi palatul?? Evident retoric...

    interesant este ca multi, dar prea multi comentatori - aici las pe fiecare sa isi manifeste optiunea pentru continuarea textului
 • +1 (11 voturi)    
  Decizia lui Alexei Navalnii de a se intoarce (Luni, 25 ianuarie 2021, 21:40)

  Dilematic [utilizator]

  acasa dupa tentativa de asasinat impotriva sa a starnit mirare in Occident, nu insa si printre sustinatorii sai din Rusia.
  Supravietuirea sa politica depinde de acest gest, chiar daca facandu-l isi pune inca odata viata si libertatea in pericol. Sau tocmai de aceea.
  Arestarea lui Navalnii pe aeroportul moscovit spune doua lucruri despre Vladimir Putin. Primul, ca nu-i pasa de ceea ce crede restul lumii despre regimul sau. Al doilea lucru evident e ca lui Putin ii e teama de Navalnii. Otravirea cu novicioc e aproape o forma de marturisire. In logica criminalistica orice alta forma de asasinat ar fi lasat loc de dubii cu privire la autor, ca de pilda un nefericit accident de masina, explozia unei butelii de aragaz etc. Insa novicioc e o arma care poarta amprenta autorului !
  Si mesajul lui Alexei Navalnii e cat se poate de clar: intorcandu-se in tara, el spune ca e pregatit sa-l provoace pe Vladimir Putin, chiar si cu orice risc !
  In pragul alegerilor pentru Duma de Stat programate in septembrie Navalnii vrea sa denunte cu si mai mare inversunare coruptia din Rusia, deriva autoritara a regimului si setea de putere a lui Putin care prin reforma constitutionala initiata anul trecut isi pregateste terenul pentru a ramane la putere pana in 2O36.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by