Deputații ruși au aprobat marți un proiect de lege care garantează o imunitate judiciară foștilor președinți, o măsură considerată în mare măsură în beneficiul lui Vladimir Putin, relatează AFP. Această imunitate este acordată și familiei fostului președinte.

Duma de StatFoto: Agerpres

Conform acestui document, aprobat marți în primă lectură și a cărui adoptare finală nu este pusă la îndoială, o persoană care a ocupat funcția de președinte „nu poate face obiectul unor urmăriri penale sau administrative, nici arestată, nici percheziționată, nici interogată".

Această imunitate, care va fi acordată și familiei oricărui fost președinte rus, va viza și proprietățile imobiliare, mijloacele sale de transport și comunicare, precum și documentele care îi aparțin și bagajele sale, conform acestui text propus de un senator și un deputat, ambii membri ai partidului de guvernare Rusia Unită.

Imunitatea poate fi ridicată numai dacă fostul președinte este acuzat de trădare sau altă infracțiune gravă și dacă aceste acuzații sunt susținute de Curtea Supremă și Curtea Constituțională și susținute de două treimi dintre deputații din Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului) și același număr de senatori din Consiliul Federației (camera superioară).

Documentul nu îl vizează pe fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a precizat unul dintre autorii săi, Pavel Kracheninnikov, citat de agenția publică RIA Novosti.

Inițiativa pentru un astfel de proiect de lege a stârnit zvonuri în Rusia cu privire la o eventuală plecare a lui Vladimir Putin, 68 de ani, de la putere, dar Kremlinul le-a respins, asigurând că președintele se află în stare bună de sănătate.

Vladimir Putin ar putea avea imunitate pe viață

În acest moment, există un singur fost președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a condus țara din 2008 până în 2012, perioadă în care Vladimir Putin a ocupat funcția de prim-ministru din cauza limitei numărului de mandate consecutive.

După ce Putin s-a întors la Kremlin în mai 2012, Medvedev a devenit primul său ministru și lider al partidului de guvernământ Rusia Unită.

El și-a prezentat demisia în ianuarie 2020 și a fost numit vicepreședinte al Consiliului de securitate rus, condus de Vladimir Putin.

În ultimii ani, Medvedev a fost vizat de mai multe investigații anticorupție ale adversarului Alexei Navalnîi, care îl acuză în special că a primit mită de la oligarhi și că a fost șeful unui imperiu imobiliar.