Compania Google a spus vineri că va bloca motorul său de căutare în Australia dacă guvernul va implementa noul cod ce o forțează – ca și pe Facebook – să plătească firmelor media pentru dreptul de a le folosi conținutul, transmite Reuters.

GoogleFoto: Nadeesha Gamage, Dreamstime.com

Amenințarea Google escaladează conflictul cu editori precum News Corp, bătălie care este urmărită cu interes în toată lumea.

Gigantul din sectorul motoarelor de căutare a avertizat că 19 milioane de australieni vor avea căutările afectate, la fel și navigarea pe Youtube, dacă noul cod este pus în aplicare.

Australia este pe cale să voteze legi ce obligă marile companii tech să negocieze plăți către editorii și difuzorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutărilor și în fluxurile de știri. Dacă nu ajung la un acord, prețul va fi decis de un arbitru guvernamental.

”Din cauza riscurilor financiare și operaționale ce nu pot fi gestionate dacă acest Cod devine lege, nu vom avea altă soluție decât să nu mai oferim Google Search în Australia”, a declarat Mel Silva, director pentru Australia și Noua Zeelandă, într-o audiere la o comisie a senatului.

Afirmațiile Google au atras un răspuns dur din partea premierului Scott Morrison, care a spus că țara sa stabilește regulile pentru ”lucrurile permise în Australia”.

”Cei care vor să respecte asta în Australia, sunt foarte bine primiți. Dar nu cedăm la amenințări”, a spus presei Morrison.

Australia a anunțat legislația luna trecută, după ce o investigație a constatat că Google și Facebook au prea multă putere în sectorul mass-media, situație considerată drept o posibilă amenințare la adresa unei democrații funcționale.

Amenințările Google din Australia au venit la doar câteva ore după ce gigantul internetului a ajuns la un acord de plată pentru conținuturi cu câțiva editori francezi ca parte a unei campanii de 1,3 miliarde de dolari de sprijinire a producătorilor de conținut.