Marie-Guite Dufay, președinta regiunii Burgundia-Franche-Comté, una dintre regiunile viticole importante din Franța, i-a oferit joi președintelui SUA, Joe Biden, două sticle de vin de Burgundia în speranța de a-l convinge să renunțe la suprataxa pentru vinurile și spirtoasele franceze, relatează AFP.

Vin rosu si branzaFoto: redwinelovers.com

Într-o scrisoare către noul președinte al Statelor Unite, Dufay solicită ridicarea „taxelor Trump” care „penalizează” viticultorii din regiune.

În semn de prietenie franco-americană, ea îi oferă dlui Biden și o sticlă de vin Côte de Beaune și o altă vin alb făcut din struguri Chardonnay, emblematic pentru cele mai bune vinuri din Burgundia. Președintele regiunii îl invită, de asemenea, pe domnul Biden să participe la următoarea licitație de vinuri Hospices de Beaune, cea mai veche licitație caritabilă de vinuri din lume, care are loc în mod tradițional în a treia duminică din noiembrie.

„Principala regiune viticolă din Franța, vinurile din Burgundia și Jura au fost supuse unei taxe de 25% din valorea lor comercială din octombrie 2019, când ajung pe solul american”, scrie doamna Dufay.

Aceasta mai scrie că măsura îi pune în dificultate viticultorii de pe teritoriul său.

”Statele Unite sunt prima piață de export pentru vinurile din Burgundia și deficitul este deja estimat la peste 33 de milioane de euro", subliniază ea , solicitând „restabilirea unor relații echilibrate și pașnice”.

Începând cu toamna anului 2019, administrația SUA a taxat vinurile franceze ca parte a unei vechi dispute cu UE privind subvențiile acordate Airbus și Boeing. O a doua rundă de tarife a intrat în vigoare pe 12 ianuarie. Extinde tipurile de vin vizate (șampania este încă scutită) și include și coniacuri.

Citește și:

Sancțiunile americane de 7,5 miliarde de dolari pentru produse europene: Trump vorbește de o ”victorie frumoasă” / Franța spune că întinde o mână pentru un acord, însă este pregătită să reacționeze la rândul său cu majorarea de taxe vamale