​Parler, rețeaua socială populară în rândul susținătorilor președintelui american Donald Trump, a revenit online în parte datorită ajutorului unei firme tech rusești, relatează Reuters și Moscow Times.

ParlerFoto: Thiago Prudencio/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Google și Apple au înlăturat Parler din magazinele lor pentru aplicații după ce mai multe companii tech l-au suspendat pe Trump de pe platformele lor după atacul din 6 ianuarie asupra Congresului american, provocând un exod al susținătorilor președintelui pe Twitter.

Amazon Web Services a tăiat de asemenea accesul Parler la serverele sale.

Reuters relatează că website-ul Parler a revenit online luni prin intermediul unei adrese de protocol internet folosite de DDos-Guard, o firmă tech deținută de doi bărbați din orașul rusesc Rostov-pe-Don și înregistrată în Scoția.

Printre clienții firmei se numără Ministerul rus al apărării, publicația săptămânală pro-Kremlin Argumenty i Fakty dar și postul de radio liberal Ecoul Moscovei.

Un mesaj publicat pe website-ul Parler de CEO-ul companiei, John Matze, anunță că aceasta depunde eforturi pentru a restaura toate funcționalitățile.

Critici ai rețelei sociale au declarat pentru Reuters că dependența Parler de o companie rusească reprezintă un risc de securitate și „este o alegere bizară pentru un site popular în rândul persoanelor care se descriu drept patrioți”.

Parler a devenit cea mai descărcată aplicație din magazinul de aplicații al Apple după ce rețeaua rivală Twitter a suspendat contul președintelui Donald Trump pentru rolul său în incitarea protestatarilor care au atacat Capitoliul american.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a afirmat că Parler va fi reprimit în App Store dacă își va îmbunătăți regulile de moderare.

Citește și: