După Google și Apple, alt gigant IT, Amazon, a decis să suspende contul Parler, rețeaua socială apreciată de partizanii lui Donald Trump dar acuzată că distribuie incitări la violență, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o adresă către site-ul conservator, Amazon afirmă că "a observat recent o creștere persistentă a postărilor violente".

"Ținând cont de evenimentele nefericite care s-au produs în această săptămână la Washington, există un risc serios ca aceste postări să incite la și mai multă violență", se arată în această adresă, dezvăluită de BuzzFeed și confirmată ulterior de Amazon.

Parler a devenit un refugiu pentru unii internauți contrariați de politica de moderare a marilor rețele sociale precum Twitter, care a închis definitiv contul lui Donald Trump, vineri.

Astfel, Amazon a decis să suspende contul Parler începând de luni, ora 08,00 GMT.

Având în vedere că grupul găzduiește datele Parler pe serviciul său de cloud, decizia ar trebui să împiedice cel puțin temporar funcționarea rețelei sociale.

John Matze atacă giganții IT: "Efort coordonat"

Fondatorul Parler, John Matze, a confirmat pe profilul său că "este posibil ca rețeaua socială să nu fie accesibilă pe internet timp de o săptămână".

"Vom face totul pentru a găsi rapid un nou furnizor", a adăugat el.

Google și Apple au retras deja Parler de pe platformele lor de descărcare de aplicații.

Pentru a justifica decizia de vineri, Google a invocat și el prezența mesajelor care incită la violență.

Apple a urmat exemplul sâmbătă exprimându-și regretul față de "proliferarea" "amenințărilor cu violența".

"Amazon, Google și Apple au făcut toate acestea într-un efort coordonat știind că opțiunile noastre vor fi limitate și că ne provoacă cele mai mari daune posibile în momentul în care președintele Trump este interzis de companiile tech", a acuzat patronul Parler.

Sâmbătă, aplicația sa era cea mai descărcată pe App Store înainte de a fi suspendată.

Numeroși fani ai președintelui american s-au îndreptat spre platformele conservatoare precum Parler sau Gab după decizia Twitter de a închide definitiv contul lui Donald Trump.

Alte mari rețele sociale precum Facebook, Instagram, Snapchat sau Twitch au suspendat și ele profilul lui Trump după evenimentele de miercuri.

Parler era, în special la începuturile sale, în 2018, apanajul aripilor extremiste. Dar rețeaua a atras voci conservatoare mai tradiționale, inclusiv parlamentari republicani.

La fel ca alte platforme alternative, Parler reglementează mai puțin dezinformarea și postările care incită la ură.

Ce spune un expert în dezinformare despre John Matze și Parler

Dave Troy, expert în dezinformare, a publicat la jumătatea lunii noiembrie câteva date legate de John Matze și momentul lansării rețelei sociale Parler.

Astfel, potrivit acestuia, John Matze este căsătorit cu Alina Mukhutdinova, originară din Kazan, Rusia. Cei doi s-au întâlnit în 2016 în Las Vegas, în timp ce aceasta era în vacanță în SUA.

Cei doi au decis să se căsătorească și au călătorit în Rusia în noiembrie 2017, unde s-au căsătorit în 2 decembrie, în Kazan, Tatarstan.

Dave Troy mai scria, pe Twitter, că John și Alina au călătorit mult în Rusia și în Europa între decembrie 2017 și iulie 2018. Apoi cei doi au revenit în Vegas, unde Matze a lansat Parler cu Jared Thomson în august 2018.

Dacă între august și decembrie platforma nu a a avut prea mulți utilizatori, un tweet postat la sfârșitul anului 2018 de activista conservatoare Candace Owens a adus rețelei sociale 40.000 de utilizatori. O contribuție la avansul rețelei, în acel moment, a avut și Cassandra Fairbanks, care a fost reporter la agenția rusească de propagandă Sputnik.

Nici despre finanțatorii Parler nu se cunosc prea multe. Parler LLC este deținută de John Matze și de NDMASCENDANT LLC, o companie din Delaware despre care nu se știe practic nimic. Delaware este considerat de mulți un adevărat paradis fiscal.

WSJ afirma, citând surse apropiate, că Rebekah Mercer, fiica investitorului Robert Mercer (Cambridge Analytica), se numără printre principalii susținători financiari ai Parler.