O navă rusă însărcinată cu punerea conductelor pentru finalizarea construcției controversatei conducte de gaz Nord Stream 2 între Rusia și Germania va fi supusă sancțiunii administrației SUA, a declarat luni Ministerul Economiei din Germania, potrivit AFP.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

"Acesta este anunțul unei sancțiuni pentru o navă rusă. Luăm notă de acest anunț cu regret", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru AFP, confirmând informații din cotidianul de afaceri german Handelsblatt că Washingtonul va oficializa această decizie marți.

Vasul „Fortuna” condusese în decembrie reluarea operațiunilor în zonă, întrerupte timp de un an, prin amplasarea unei secțiuni scurte de 2,6 kilometri de conductă în apele germane. Acest vas este acum așteptat în apele daneze, dar operațiunile planificate pentru mijlocul lunii ianuarie au fost amânate la o dată necunoscută pentru a permite o fază de "teste și lucrări pregătitoare", potrivit companiei Nord Stream 2.

Departamentul de Stat al SUA le-a transmis luna aceasta companiilor europene care sunt suspectate că ajută la construirea gazoductului rus Nord Stream 2 că riscă sancțiuni, Administrația Trump pregătind o ultimă rundă de măsuri punitive contra proiectului, au declarat două surse pentru Reuters.

„Încercăm să informăm companiile despre riscuri și le îndemnăm să se retragă înainte să fie prea târziu”, a spus o sursă guvernamentală.

Acum circa două săptămâni, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că Berlinul nu intenţionează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2.

"Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul", a declarat Maas.

Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.

SUA au condamnat conducta ca ameninţând securitatea aliaţilor NATO din UE prin creşterea dependenţei de Rusia şi au ameninţat cu noi sancţiuni.

Recent, s-a anunţat că conducta este terminată în proporţie de 94%.