Departamentul de Stat al SUA le-a transmis luna aceasta companiilor europene care sunt suspectate că ajută la construirea gazoductului rus Nord Stream 2 că riscă sancțiuni, Administrația Trump pregătind o ultimă rundă de măsuri punitive contra proiectului, au declarat două surse pentru Reuters.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

„Încercăm să informăm companiile despre riscuri și le îndemnăm să se retragă înainte să fie prea târziu”, a spus o sursă guvernamentală.

Sursa americană a afirmat că Departamentul de Stat ar urma să emită un raport până joi sau vineri pe tema companiilor despre care crede că ajută gazoductul ce merge din Rusia până în Germania.

Printre companiile ce ar putea apărea în raport se numără cele care îl asigură, cele care ajută la desfășurarea conductelor pe fundul mării sau cele care verifică echipamentele de construcție, potrivit sursei Reuters.

Conform legilor americane, ele pot risca sancțiuni dacă nu opresc lucrările.

Acum circa două săptămâni, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că Berlinul nu intenţionează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2.

"Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul", a declarat Maas.

Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.

SUA au condamnat conducta ca ameninţând securitatea aliaţilor NATO din UE prin creşterea dependenţei de Rusia şi au ameninţat cu noi sancţiuni.

Recent, s-a anunţat că conducta este terminată în proporţie de 94%.