Coreea de Nord a dezvăluit un nou tip de rachetă balistică ce poate fi lansată de pe submarine, media de la Phenian catalogând-o drept „cea mai puternică armă din lume”, relatează BBC.

Racheta balistica a Coreei de NordFoto: KCNA

Mai multe dintre noile rachete au fost dezvăluite în timpul unei parade militare supervizate de liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit presei nord-coreene.

Evenimentul a fost organizat cu câteva zile înainte de inaugurarea președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, și urmează unei ședințe a cadrelor de partid de la Phenian în care Kim a catalogat SUA drept „cel mai mare inamic” al țării sale.

Analiștii au notat că noua armă nu a fost prezentată anterior de forțele armate nord-coreene.

„Cea mai puternică armă din lume, rachetele balistice lansate de pe submarine au intrat în piață una după alta, demonstrând cu forță puterea forțelor armate revoluționare”, a notat agenția de presă a Phenianului.

Parada de joi nu a prezentat și cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a Coreei de Nord, aceasta fiind dezvăluită în cadrul unui eveniment mult mai mare din luna octombrie a anului trecut.

Arma colosală ar putea livra un focos nuclear oriunde pe teritoriul Statelor Unite, dimensiunea acesteia luându-i prin surprindere până și pe cei mai experimentați analiști când a fost prezentată în luna octombrie.

Parada militară de joi a marcat încheierea congresului Partidului Muncitoresc nord-coreean, eveniment organizat odată la cinci ani.

Într-un discurs susținut săptămâna trecută Kim Jong-un și-a luat angajamentul de a extinde capacitățile nucleare și potențialul militar al țării sale, prezentând și o listă de arme dorite printre care se numără și rachete balistice cu rază lungă care să poată fi lansate de la sol sau de pe mare.

„Cel mai mare obstacol pentru revoluția noastră și cel mai mare inamic al nostru...indiferent cine este la putere, natura adevărată a politicilor sale față de Coreea de Nord nu se va schimba niciodată”, a mai declarat liderul nord-coreean cu referire la Statele Unite.

Programul de înarmare al Coreei de Nord a înregistrat progrese rapide sub conducerea lui Kim Jong-un, Phenianul susținând că are nevoie de aceste arme pentru a se proteja împotriva unei posibile invazii americane.

Citește și: