Fostul secretar de stat american Colin Powell a declarat că nu se mai consideră un republican după revolta mortală care a avut loc miercurea trecută pe Dealul Capitoliului, relatează The Week.

Colin PowellFoto: Democratic National Convention / Capital Pictures / Profimedia

Powell a făcut afirmația când a fost întrebat de către jurnalistul CNN Fareed Zakaria dacă crede că membrii Partidului Republican care nu l-au criticat pe președintele Trump „au încurajat, măcar, această nebunie să crească și să crească”.

Fostul secretar de stat din timpul administrației lui George W. Bush a răspuns afirmativ, declarând că „din acest motiv nu mă mai pot numi republican”.

„Sunt doar un cetățean care a votat cu republicanii, votat cu democrații, de-a lungul întregii mele cariere iar acum mă uit la țara mea și nu sunt preocupat de partide”, a adăugat Powell.

Powell, care a fost și șef al statului major al forțelor armate în timpul președintelui George H.W. Bush și consilier pe probleme de securitate națională al lui Ronald Reagan, a declarat pentru CNN că:

„Avem nevoie de oameni care să spună adevărul, care să țină minte că sunt concetățenii noștri. Ei sunt aici pentru țara noastră. Ei nu sunt aici doar pentru a fi realeși din nou”.

Comentariile lui Powell au venit după ce protestatarii pro-Trump au luat cu asalt și ocupat timp de câteva ore Congresul american miercurea trecută, cel puțin 5 persoane pierzându-și viața în timpul violențelor.

Demonstranții, pe care președintele ales Joe Biden i-a catalogat drept „teroristi” domestici, au jefuit birouri, spart ferestre, vandalizat statui, printre alte lucruri.

Powell a afirmat săptămâna trecută că și-ar dori ca Trump să își dea demisia pe fondul cererilor tot mai numeroase privind plecarea acestuia de la putere.

„Aș vrea să facă ceea ce a făcut [fostul președinte] Nixon și să renunțe [la mandat]”, a declarat Powell pentru NBC News.

„Cineva ar trebui să meargă la el și să-i spună 'S-a terminat. Te așteaptă avionul. Ești out'”, a adăugat fostul secretar de stat american.

Citește și: