Discursul de joi al președintelui american Donald Trump în care și-a recunoscut înfrângerea și a promis o tranziție „ordonată și liniștită” a puterii a provocat furie și teorii ale conspirației în rândul celor mai înfocați susținători ai săi, relatează The Guardian.

Haos in Washington 4Foto: AFP / Profimedia Images

Pe canalele social media și grupurile de chat ca Parler sau 4chan, înspre care s-au îndreptat fanii de extrema dreaptă ai lui Trump după ce marile site-uri social media au început să blocheze postările controversate ale președintelui republican, au început și acuzațiile de trădare.

Trump a afirmat în discursul de joi că este „scandalizat de violența, fărădelegile și haosul” de pe Dealul Capitoliului, susținând că persoanele care au încălcat legea „vor plăti”.

Comentariile au declanșat un val de furie, durere și negare în rândul celor mai înverșunați susținători ai săi.

„Un pumn în stomac”, a scris unul. „Un cuțit în spate”, a acuzat altul. Un al treilea a afirmat că: „Îmi vine să vomit”.

O captură de ecran amplu distribuită evocă sentimentul general: „El (Trump) spune că va fi nebunie și când lucrurile devin nebune spune că este un atac odios și le arată degetul mijlociu susținătorilor cărora el le-a zis să fie acolo”.

Alții au apelat la teorii conspiraționiste, în special în cele mai întunecate colțuri ale 4chan și Parler, locuri în care cultul QAnon face legea.

Mulți au afirmat că înregistrarea video cu discursul lui Trump ar fi de fapt un „deep fake” creat de dușmanii președintelui republicani sau au văzut în el mesaje secrete potrivit cărora acesta nu va renunța la promisiunile sale că va rămâne președinte.

„Are un plan aici, președintele Trump nu ar renunța atât de ușor”, a scris un utilizator, adăugând că „trebuie să rămânem puternici, să ținem de veghe și să ne rugăm. Urmează ceva mare iar Dumnezeu se va asigura de asta”.

Reacțiile elementelor mai mainstream din camera de ecou pro-Trump au fost ceva mai reținute.

Site-uri precum Breitbart sau Daily Caller par să fi trecut în spatele consensului în formare printre republicani care a devenit tot mai ostil față de Trump, învinuindu-l nu doar pentru atacarea Capitoliului ci și pentru înfrângerile din cele două curse electorale din Georgia care au trecut Senatul sub control democrat.

Principala știre de pe Breitbart cu privire discursul lui Trump a fost despre cum acesta „s-a întors la tema sa de campanie despre lege și ordine”.

Însă în secțiunea de comentarii de dedesubt lucrurile au fost mai puțin manierate.

„Nu va exista NICIODATĂ 'reconciliere'”, a scris Freedomring17, adăugând că „avem neînțelegeri ireconciliabile iar lupta doar a început”.

Pentru utilizatorul „NMP”, calea de urmat era evidentă iar Trump a făcut parte din problemă:

„Ar fi putut declara legea marțială cum a zis [Michael] Flynn însă i-a făcut pe patrioți să își arate fața și au făcut-o iar acum [autoritățile]știu pe cine să caute”.

Însă pentru unii, ca TrumpSupporterLTD, sentimentele erau mai apropiate de o credință aproape metafizică potrivit căreia Trump, în pofida muntelui de dovezi, continuă să lucreze în moduri misterioase:

„Trump nu și-a recunoscut înfrângerea. S-a folosit de limbaj pentru a câștiga puțin mai mult timp fiindcă senatorii și congresmenii care îl susțin precum și familiile lor sunt amenințați cu bombe murdare de către Statul Paralel și/sau comuniștii chinezi”.

„Am informații din surse bune că Trump va folosi armata și tranziția spre o nouă administrație înseamnă de fapt Trump cu un nou vicepreședinte, Pence care este în mod evident un trădător va fi concediat”.

REFERINȚĂ: