Autoritățile din Amsterdam vor să restricționeze accesul turiștilor la una din atracțiile sale cheie: cafenelele, relatează Bloomberg.

Cafenea AmsterdamFoto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Doar rezidenții olandezi vor putea intra în locații care vând cannabis potrivit unei noi propuneri a primarului Femke Halsema care dorește schimbarea imaginii orașului.

Planul, susținut de poliția și procuratura locală, urmărește de asemenea să combată traficul de droguri puternice și crima organizată asociată vânzării marijuanei.

„Piața cannabisului este prea mare și prea încinsă”, a declarat Halsema, precizând că „vreau să o micșorez și să o fac mai ușor de gestionat. Condiția rezidenței are implicații majore dar nu văd altă alternativă”.

Primarul a prezentat vineri proiectul consiliului local al Amsterdamului, declanșând o dezbatere politică în care sunt implicații și proprietarii magazinelor, aceștia purtând discuții pentru o perioadă de tranziție până la interdicție.

Halsema a anunțat că se așteaptă ca măsura să intre în vigoare cu interdicția completă cel mai devreme anul viitor.

Inițiativa este ultima mutare a autorităților locale pentru a reduce fluxul de turiști și îmbunătăți calitatea vieții rezidenților săi.

Mulțimi numeroase de turiști au început să viziteze Amsterdamul după ce scăderea prețurilor pentru cursele aeriene l-au transformat într-o destinație populară pentru city break-uri.

Înainte de pandemia de COVID-19 faimosul cartier roșu al orașului atrăgea peste un milion de vizitatori pe lună - mai mult decât populația sa permanentă.

„Cafenelele, în speciale cele din centru, se bazează în mare parte pe turiști”, a afirmat Halsema, adăugând că „creșterea turismului a dus doar la o creștere a cererii” și că acest lucru a atras infracționalitatea legată de drogurile grele.

Deși înghețarea turismului din cauza pandemiei a dat o lovitură bugetului orașului, prima femeie primar a Amsterdamului este hotărâtă să remodeleze sectorul odată ce criza va trece.

Însă vizitarea cafenelelor din zona care include cartierul roșu a fost un motiv „foarte important” pentru 57% din turiștii străini care au vizitat orașul, potrivit unui raport comandat de autoritățile locale.

Halsema afirmă că se bazează pe sprijinul mediului de afaceri local, mulți antreprenori nefiind fani ai reputației Amsterdamului de oraș cu acces liber la sex și droguri.

„Putem fi un oraș deschis, ospitalier și tolerant dar și un oraș care le face viața grea infractorilor și încetinește turismul în masă”, afirmă Halsema.

Citește și: