Un oficial din cadrul Departamentului de Justiţie a declarat joi că vor fi luate în considerare acuzaţii de conspiraţie sedicioasă, precum şi acuzaţii de revoltă şi insurecţie în cazul persoanelor arestate pentru atacul de miercuri asupra Capitoliului, transmite Reuters.

Haos in Washington 14Foto: Profimedia Images

Membri ai poliţiei Capitoliului se vor afla printre persoanele care vor fi interogate ca martori şi dacă vor apărea dovezi de complicitate privind implicarea, aceştia vor fi puşi sub acuzare, a declarat presei, în cadrul unui briefing, procurorul american Michael Sherwin.

"Toate opţiunile sunt pe masă", inclusiv acuzaţii de conspiraţie pentru sediție, revoltă şi insurecţie, a spus Sherwin.

O parte din ofiţerii de poliţie de la Capitoliu au apărut în înregistrări video în care pozau pentru selfie-uri alături de protestatarii pro-Trump care au pătruns în clădirea ce găzduieşte Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA.

Sherwin a mai declarat că au fost furate aparate electronice din birourile senatorilor americani, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea naţională, potrivit Agerpres.

Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat joi că scoaterea de la putere a lui Donald Trump este o „urgență de maximă importanță”, acuzându-l pe el și pe susținătorii săi de participarea la o „tentativă de lovitură de stat ", relatează AFP.

Ea i-a cerut vicepreședintelui Mike Pence să „invoce imediat cel de-al 25-lea amendament al Constituției pentru a-l declara pe Donald Trump „inapt” de a guverna, spunând că speră să aibă răspunsul său „astăzi”.

Dacă nu acționează, Congresul „ar putea fi gata să meargă către proceduri de punere sub acuzare”, a adăugat ea.

Apelul lui Pelosy vine după ce și liderul democratilor din Senat, Chuck Schumer, l-a îndemnat joi pe vicepreședintele Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcție după violențele comise de susținătorii săi miercuri la Capitoliu, sediul Congresului SUA, potrivit AFP.