​Premierul Scott Morrison a declarat marţi că Julian Assange este "liber să se întoarcă acasă" în Australia după soluţionarea contestării în justiţie împotriva sa, după ce un tribunal britanic a respins cererea de extrădare a fondatorului Wikileaks către Statele Unite, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

Un judecător britanic a hotărât luni împotriva extrădării lui Julian Assange în Statele Unite, oferindu-i fondatorului WikiLeaks o victorie majoră împotriva autorităților americane care îl acuză de încălcarea Legii privind Spionajul datorită publicării unor comunicări secrete în 2010 și 2011.

Departamentul de justiţie al SUA a declarat că va continua să urmărească extrădarea lui Assange, procurorii americani urmând să facă apel la Înalta Curte din Londra.

"Ei bine, sistemul de justiţie îşi urmează cursul şi noi nu suntem parte la asta. Şi, asemeni oricărui australian, i se oferă sprijin consular şi ar trebui, ştiţi, dacă apelul eşuează, evident că ar putea să se întoarcă în Australia ca orice alt australian" a declarat Morrison pentru postul de radio local 2GB.

Assange este acuzat de către SUA pentru 18 infracţiuni referitoare la publicarea către WikiLeaks a sute de mii de documente confidenţiale, militare şi diplomatice, care au pus în pericol viaţa mai multor persoane, în opinia autorităţilor americane.

Pe de altă parte, susţinătorii lui Assange îl consideră pe jurnalistul australian un erou anti-establishment care a devenit o victimă pentru că a expus o serie de acţiuni incorecte ale SUA în Afganistan şi Irak. Aceştia susţin că punerea sa sub urmărire penală este un atac motivat politic la adresa jurnalismului şi a libertăţii de exprimare.