Echipele de salvare au găsit un al cincilea cadavru sub dărâmături, la patru zile după alunecarea de teren din Norvegia, a declarat duminică poliția, care încă caută cinci persoane dispărute, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Lucrăm din greu în craterul creat de alunecarea de teren. Avem cinci echipe la lucru în același timp. Ei fac o treabă foarte dificilă, care nu este lipsită de riscuri. Cu toate acestea, facem progrese bune", a declarat un oficial al operațiunii, Gøran Syversen.

"Căutăm unde mai credem că putem găsi supraviețuitori", a asigurat la rândul său șeful pompierilor Kenneth Wangen, precizând că zona de căutare a fost extinsă.

Echipa, care a primit vizita cuplului regal și a prințului moștenitor, intenționează să lucreze fără oprire. De asemenea, ei sunt ocupați cu adunarea animalelor de companie.

După întâlnirea cu echipele de salvare, regele Harald, regina Sonja și prințul Haakon s-au adunat în biserica din Gjerdrum, unde au aprins lumânări pentru victime.

"Acest eveniment teribil ne impresionează pe toți. Sunt alături de voi care intrați în Anul Nou cu tristețe și incertitudine", a spus regele în timpul tradiționalelor sale mesaje televizate.

În Ask, în municipiul Gjerdrum, la 25 km nord-est de Oslo, alunecările de teren au început la 30 decembrie, luând zece case și 31 de locuințe și provocând evacuarea a peste o mie de oameni.

Terenul unde a avut loc alunecarea are o compoziţie argiloasă, specifică Norvegiei şi Suediei, care poate deveni fluidă şi se poate prăbuşi cu uşurinţă, dar probabilitatea producerii unui fenomen similar în regiune rămâne scăzută, estimează Direcţia norvegiană a apelor şi energiei (NVE).

Unele case au fost deplasate și 400 de metri.