Analiză Bloomberg: Principalele elemente ale Acordului post-Brexit pe 14 domenii cheie

de C.V.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 22:21 Actualitate | Internaţional


Brexit
Foto: Pixabay
Acordul post-Brexit conferă Marii Britanii control total asupra suveranităţii, dar companiile britanice vor întâmpina bariere pe piaţa Uniunii Europene, iar, la nivelul cooperării judiciare, Londra pierde accesul automat la bazele de date europene, potrivit agenţiei Bloomberg.

"Acordul post-Brexit semnat de premierul britanic, Boris Johnson, este unic prin faptul că va introduce posibilitatea unor obstacole suplimentare pentru companii, prin comparaţie cu perioada în care Marea Britanie era membră a Uniunii Europene. Dar acesta este preţul revendicării suveranităţii. Deşi Londra poate pretinde că a preluat din nou controlul asupra zonelor teritoriale de pescuit şi a pus capăt rolului Curţii Europene de Justiţie, companiile şi consumatorii vor întâmpina bariere suplimentare la nivel comercial după 31 decembrie", notează agenţia Bloomberg, prezentând principalele puncte ale acordului, informează Mediafax.

Comerţul cu produse

Sumar: Acordul asigură că cele mai multe produse comercializate între UE şi Marea Britanie nu vor fi vizate de taxe vamale sau cote. Totuşi, exportatorii britanici vor întâmpina o serie de obstacole în materie de reglementare, care vor face mai costisitoare şi mai dificile afacerile în Europa.

- reglementările privind originea: firmele britanice vor trebui să certifice originea exporturilor pentru a se califica accesului fără taxe în spaţiul UE. Vor fi limite privind ponderea produselor care pot fi fabricate din materie primă ori piese din străinătate, pentru a evitarea taxelor vamale.
- sistemul cumulativ: piesele din UE vor fi considerate conţinut local;
- autovehiculele vor fi vizate de restricţii speciale: maşinile cu motoare pe benzină ori diesel vor trebui fabricate cu piese locale în proporţie de cel puţin 55%, pentru evitarea taxelor;
- tranziţia spre motoare electrice: vehiculele electrice şi cele hibride vor putea avea piese străine în proporţie de 60%, dar nivelul va scădea la 55% din 2026.
- testare şi certificare: Lipsa unui acord de recunoaştere are ca efect faptul că autorităţile de reglementare britanice nu vor putea certifica produse care să poată fi vândute în UE, un potenţial obstacol semnificativ.

Servicii financiare

Sumar: Acordul nu le oferă multă claritate companiilor financiare. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară.

- Marea Britanie şi UE vor discuta despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar;
- cooperarea în domeniul reglementării: Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord privind monitorizarea activităţilor financiare.

Standardele egale

Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai dificile elemente în negocieri. Ambele părţi au convenit să susţină standardele ecologice, sociale, în domeniul muncii şi transparenţei fiscale, pentru a evita competiţia neloială.

- acordul nu conţine clauze prin care Marea Britanie ar fi forţată să aplice modificări ale reglementărilor UE. În schimb, va exista un mecanism de reechilibrare: fiecare parte va putea aplica măsuri de retorsiune dacă taxele vamale vor fi foarte diferite;
- orice măsuri de retorsiune vor fi proporţionale, litigiile urmând să fie arbitrate de o entitate independentă, nu de Curtea de Justiţie a UE;
- Marea Britanie şi UE vor fi obligate să dezvăluie subvenţiile pe care le acordă.

Soluţionarea disputelor

Sumar: Disputele referitoare la aplicarea Acordului vor fi negociate de UE şi Marea Britanie fără niciun rol al instanţelor europene.
- un consiliu de arbitraj va avea autoritate în anumite domenii;
- refuzul de implementare a unei decizii va conduce la "suspendarea obligaţiilor", ceea ce poate genera limitarea accesului;
- dacă vor apărea "dificultăţi grave la nivel economic, social ori ecologic", fiecare parte poate reacţiona cu măsuri temporare.

Reglementările în domeniul pescuitului

Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai disputate domenii; disputele privind accesul în zonele britanice de pescuit a ajuns să simbolizeze dorinţa ţării de retragere din UE.

- ambarcaţiunile britanice vor prelua 25% din actualele cote UE în apele britanice, în valoare de 146 de milioane de lire sterline (198 de milioane de dolari), în cinci ani. Iniţial, Marea Britanie ceruse o cotă suplimentară de 80%, rezultatul fiind un compromis semnificativ;
- va exista o perioadă de tranziţie de cinci ani şi jumătate, timp în care accesul reciproc rămâne ca în prezent;
- ulterior, conform oficialilor britanici, Marea Britanie va avea control total asupra zonelor britanice de pescuit, dar UE va putea impune taxe pe produsele din peşte dacă Londra restricţionează accesul.

Vămi

Sumar: Retragerea Marii Britanii din UE ar fi condus oricum, indiferent dacă ar exista sau nu un acord, la birocraţie vamală, după 1 ianuarie 2021. Acordul prevede standarde internaţionale în domeniul vamal.

Aviaţie şi transporturi rutiere

Sumar: UE nu a acordat recunoaştere automată produselor britanice din domeniul aerian.

- recunoaşterea va depinde de modificări minore, până când UE va obţine "încredere" asupra capacităţilor britanice în materie de certificare;
- în domeniul transportului rutier de mărfuri, ambele părţi asumă angajamentul implementării unui "sistem bun şi eficient de gestionare a aranjamentelor vamale şi privind vizele" la frontiera comună şi de "facilitare în mod adecvat a intrării" şoferilor de camioane.

Fluxurile de date

Sumar: Acordul conţine o soluţie temporară pentru a permite schimburile de date între UE şi Marea Britanie până când Bruxellesul va adopta o decizie.

- ambele părţi se angajează să susţină standarde ridicate de protecţie a datelor.

Energie

Sumar: Marea Britanie nu va avea acces pe piaţa energetică europeană. Dar ar urma să fie stabilite noi acorduri până în aprilie 2022.

- Acordul post-Brexit va fi suspendat dacă una dintre părţi încalcă angajamentele asumate prin Tratatul climatic de la Paris, semnat în 2015.

Servicii profesionale

Sumar: Nu va mai fi o recunoaştere automată a calificărilor profesionale.

- "medicii, asistenţii medicali, stomatologii, farmaciştii, medicii veterinari, inginerii şi arhitecţii trebuie să aplice pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în statul în care vor să profeseze", conform Acordului.
- aceasta reprezintă o pierdere pentru Marea Britanie, care ar fi vrut recunoaşterea totală, pentru evitarea obstacolelor.
- Acordul instituie un cadru pentru recunoaşterea calificărilor în viitor.

Călătoriile de afaceri

Sumar: nu vor fi necesare permise pentru deplasările scurte (cel mult 90 de zile) în interes de afaceri.

Fiscalitate

Sumar: Nu vor fi prevederi constrângătoare în materie de fiscalitate. Ambele părţi vor susţine standardele globale în materie de transparenţă fiscală.

Agricultură

Sumar: Comerţul cu produse agricole nu va fi vizat de taxe vamale sau cote. Dar lipsa unui acord de echivalare asupra reglementărilor fito-sanitare va genera obstacole la frontiere.

- lipsa taxelor vamale este un avantaj important pentru agricultură şi pescuit;
- produsele agricole britanice vor trebui să aibă certificate speciale şi vor fi supuse controalelor fito-sanitare la vamă.

Autorităţi

Sumar: Acordul permite cooperarea între Marea Britanie şi UE, în special în investigaţiile privind combaterea terorismului şi a infracţionalităţii grave. Vor putea fi transmise datele ADN, amprentele şi informaţiile pasagerilor.

- va exista cooperare între autorităţi, dar Marea Britanie pierde accesul la agenţiile Europol şi Eurojust.
- Extrădare: Marea Britanie anunţă că va exista cooperare asupra extrădărilor similară cu cea pe care UE o are cu Norvegia şi Islanda, "dar cu garanţii suplimentare pentru persoane dincolo de cele prevăzute în Mandatul European de Arestare";
- când extrădarea nu va fi posibilă, cazurile de extrădare vor fi analizate de instanţe judiciare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13249 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  Sunt sigur ca britanicii vor fi nemultumiti (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:58)

  pmct [utilizator]

  Sunt sigur ca britanicii vor fi nemultumiti de intelegere. Deja a inceput sa apara prin presa. De fapt ei asa au fost toata viata. Cand nu au fost invitati sa participe la creearea UE s-au suparat, ca deh ditamai fost imperiu sa nu fie ales buricu ogranizatiei? Apoi cand au fost primiti in UE (dupa moartea lui Charles de Gaulle) au petrecut o seara si a doua zi au inceput cu nemultumirile.
 • -8 (24 voturi)    
  deci (Duminică, 27 decembrie 2020, 0:01)

  Scarface1000 [utilizator]

  ce a pierdut UK: prin Brexit!

  1)o sa intre in UE cu vize probabil dar si cetatenii UE la fel vor intra in UK
  2) 25% din apele de pescuit

  Ce a castigat UK prin Brexit!
  1) nu mai este NET contributor cu 9 miliarde de lire anual la UE

  2)dreptul de a primii in tara DOAR PE CINE VOR EI

  3)Comisia Europeana, Parlamentul European vor avea zero autoritate asupra UK.

  4) Nu se vor mai supune Curtii Europene de Justitie

  5)nu li se vor mai impune cote de imigranti cum impune Merkel la toata Europa dupa ce EA a lasat 1 milion de imigranti Sirieni si Afgani doar in 2015.

  6) Power without accountability cum ar zice englezu , tradus fiind putere fara a putea fi tras la raspundere, ADICA ei erau foarte suparati pe faptul ca pe ursula von der leyen , Junker, Timmpemans, Donald Tusk
  si toti ceilalti sefi de la Bruxel nu sunt alesi prin vot de catre cetatenii europeni, au o putere imensa asupa tuturor tarilor UE si nu pot fi trasi la raspundere decat extrem de greu si complicat! Adica, Catu sau Iohanis nu pot acuma sa ii comenteze la Ursula ca nu a facut bine tratatul cu UK, nu au nici o putere asupra ei!

  ps: nu le mai convinea ca Franta si Germania faceau pe sefii Europei desi tratatul spune ca suntem toti membrii CU DREPTURI EGALE iar ca un exemplu Europa este intr-un mini razboi rece cu Rusia
  iar Germania a constuit impreuna cu Rusia o conducta de gaz direct din Rusia pana in nordul Germaniei.... adica Germania face ce vrea iar noi astia mai mici facem ce vrea Germania...
  • +8 (14 voturi)    
   Ai uitat sa mentionezi (Duminică, 27 decembrie 2020, 2:04)

   PaulX [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   la pierderi si accesul blocat pe servicii , adica pentru 80% din econmia UK. Adica poate a castigat UK-ul pe termen scurt 9mld/an dar pe termen mediu si lung pierd mult mai mult (nu uita de Euro clearing market ~ 900mld euro /zi care in timp se va reloca).
   Se vede deja cum companiile de servicii cu care am lucrat au inceput sa se isi reloce o parte din activitati pe continent (care inseamna pieredere de taxe la venit pentru guvern UK).
   Oricum cred ca marii castigatori din toata ciorba asta sunt US, China si Rusia. Marele pierzator UK. Iar EU si castigator si pierzator.
   • +5 (11 voturi)    
    Revolut - exemplu cel mai bun (Duminică, 27 decembrie 2020, 8:39)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui PaulX

    Startup de servicii financiare s-au relocat de mult in Estonia. Acum imi dau si IBAN romanesc. Pacat ca nu am unde sa mai plec cu pandemia. Dar in mod sigur n-as alege UK ca turist. N-am pasaport de 7 ani , de ce as plati 2 pasapoarte acum ?
   • -1 (3 voturi)    
    London Stock Exchange - LSE - (Duminică, 27 decembrie 2020, 11:46)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui PaulX

    An independent report conducted by EY for the London Stock Exchange last autumn said up to 83,000 clearing jobs could be lost in a worst-case scenario over the next seven years.

    However, the LSE says that relocation would have little financial impact as LCH has a clearing house in Paris that is fully authorised under EU rules.

    So, care este problema???

    Cred ca negocierile astea prelungi au ajutat mediul de afaceri din UK sa isi ia masurile necesare de protectie pe termen scurt si mediu

    Dar mai este ceva ulte afeceri posibil sa revina dupa o perioada in UK pentru simplul motiv ca suprareglementarile unele lipsite de orice logica din UE vor face ca afacerile/serviciile sa merita sa fie plasate in UK decat in UE. Vom vedea
    • +1 (1 vot)    
     Si banii din Paris cum sunt transferati in UK ? (Duminică, 27 decembrie 2020, 21:43)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Fara sa plateasca taxe ca acum nu mai e transfer intra-comunitar care va fi taxat cum are chef UE. Aici e vorba de costuri, o firma cu sediul in UK va avea costuri sensibil mai mari
  • +7 (9 voturi)    
   Pai hai sa vedem (Duminică, 27 decembrie 2020, 8:28)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Daca as fi investitor american sau asiatic, ca sa am acces la piata UE , as investi in UK sau in alta tara din UE ? Eu vad o tona de restrictii, incepand de la certificarea produselor , taxe pe servicii, taxe pe forta de munca ( recunoasterea diplomelor cine o plateste ?), taxe pentru calatorii ( pasapoarte in loc de buletine) si alte aspecte birocratice. Daca tu ai pus pe primul loc faptul ca UK are dreptul la mai mult peste si ca nu platesc contributia la UE ( care e falsa pentru ca de fapt soldul e de 6 mld lire) , atunci e clar cat de mult intelegi tu din piata unica europeana. Englezii plateau infim in raport cu beneficiile. PS : Daca au ramas cu toate beneficiile, de ce Revolut m-a anuntat ca si-a transferat toate operatiile in Estonia unde va plati si taxele ?
 • -4 (18 voturi)    
  In concluzie (Duminică, 27 decembrie 2020, 0:36)

  Alex_capsunar [utilizator]

  In concluzie, acordul asta nu spune clar aproape nimic. Aproape totul este provizoriu, partile isi iau angajamente vagi, interpretabile, totul va fi stabilit de comisii neutre, dar care inca nu exista si nu se stie cum vor fi alcatuite. In principiu UK isi pastreaza accesul la piata comuna fara taxe, chiar daca cu unele impedimente, inclusiv accesul la piata financiara, insa nu mai intra sub jurisdictia Curtii europene si, cel mai important, nu mai trebuie sa contribuie la bugetul UE. As zice ca UK si-au pastrat drepturile aproape integrale, fara ca in schimb sa mai aiba aproape nicio obligatie fata de UE... UK-UE 3-1.
  • +9 (11 voturi)    
   Nu prea cred (Duminică, 27 decembrie 2020, 8:12)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Alex_capsunar

   Din articol reiese ca vor fi o multime de obstacole birocratice. Iar serviciile financiare nu sunt incluse deloc iar pentru bunuri sunt necesare o multime de certificari deci 100% vor fi taxe platite poate nu de guvern dar de firme. Daca as fi investitor din afara UE, nu as investi in UK pentru a avea acces la piata UE. M-as lega la cap inutil.
   • +1 (1 vot)    
    Doar partial de acord (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:38)

    Alex_capsunar [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Obstacolele birocratice necesita adesea putini bani, si mult timp (care inseamna bani, dar putini in acest caz). Evident ca un investitor strain va prefera sa investeasca in Ue mai degraba decat in UK. Insa, eu cred ca daca UE voia sa dea o lectie tarilor care vor sa paraseasca UE, trebuia sa fie mai drastica. E drept ca UK va avea unele obstacole birocratice, dar va avea si multe avantaje, deci cred ca per total UK va castiga. Iar UE nu af fi trebuit sa ceeze o astfel de situatie
  • +7 (7 voturi)    
   Aiurea (Duminică, 27 decembrie 2020, 8:37)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Alex_capsunar

   Daca ai fi investitor strain , ai investi acum in UK pentru a avea acces la piata UE ? Uita-te cate obstacole birocratice vor exista, si daca vinzi pratunjel in UE produs in UK, va trebui sa ai certificat de provenienta. Problemele birocratice vor fi uriase pentru firmele britanice care vor sa vanda in UE. Sau daca vrei sa lucrezi in UK ? Trebuie sa-ti echivalezi diplomele ? Pai si ce fac firmele care vor sa angajeze ingineri, programatori, medici, asistente ? Englezii cred ca vor fenta cumva obstacolele astea in viitor dar e o iluzie. Nimeni nu va accepta sa le elimine pentru ca obstacolele astea inseamna avantaje pentru UE in raport cu UK.
 • -4 (20 voturi)    
  Zi de doliu în socialism (Duminică, 27 decembrie 2020, 1:03)

  Amerlocu [utilizator]

  Englezii au obținut TOT ceea ce au declarat că vor să obțină acum 4 ani când au părăsit UE.

  Media socialistă încearcă să mai dreagă busuiocul și să vopsească un pic în culori digerabile înfrângerea pe toată linia a UE.

  Ca să rezumăm „obiecțiile” lui Bloomberg:

  - „ Acordul nu le oferă multă claritate companiilor financiare.”. E exact ceea ce voiau englezii. Adică niciun fel de restricții implicite. Asta înseamnă că serviciile financiare britanice vor funcționa ca și până acum în relația cu UE.

  - Limitele componentelor străine scutite de taxe vamale. Ea se aplică și azi de exemplu produselor asamblate în România și vândute în Germania. Dacă au componente chinezești peste 50% nu mai sunt considerate produse UE și suportă taxe vamale. Deci nicio diferență.
  • +11 (15 voturi)    
   ai inteles fix pix (Duminică, 27 decembrie 2020, 7:51)

   AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Prietene, faptul ca acordul nu ofera prea multa claritate companiilor financiare este ca o sabie cu doua taisuri: daca UE are o obiectie o poata imputa instant si poate bloca imediat un serviu financiar UK. Ce carte pot juca britanicii, aceeasi carte poate fi jucata si de UE. Rigiditatea sau flexibilitatea este egala pt ambele parti, cu avantaj pt UE as zice eu, pt ca UE poate absorbi mult mai usor un soc financiar sau lipsa unui serviciu financiar comparat cu UK.

   Limitele componentelor straine scutite de vama: aici, mintea ta limitata nu a putut vedea mai departe de textul citit. Diferenta este una majora, nu cum spui tu ca nu e nici o diferenta: pt UE e important ca UK sa nu inceapa sa produca chestii cu materii si componente luate 100% de prin China si sa ti le vanda tie in UE ca si produse europene si fara sa fie supuse taxelor. Da, pt blocul comunitar era foarte important ca lucrul asta sa nu se schimbe si sa ramana asa, pentru ca altfel ar fi concurenta neloiala fata de producatorii UE, recte Romania, dupa cum ai comparat.
   • +2 (8 voturi)    
    ehh (Duminică, 27 decembrie 2020, 11:07)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

    Nu-ti pierde vremea incercand sa-l convingi pe amerloc. E un postac rus si oricum nu pricepe prea bine scrisul cu alfabet latin
   • 0 (2 voturi)    
    numai bine ca Huawei (Duminică, 27 decembrie 2020, 12:01)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

    s-a instalat confortabil putin langa Strassbourg -

    Exista doua chestiunie ref businessurile cu china
    1. cat de activ esti in business - nu am vrut sa scriu agresiv - si
    2. cat de moale/reactiv este mediul in care te arunci...

    haideti sa vedem ca este moale rau de tot UE ..
    numai cu US si UK si-a tinut coada pe sus - ceea ce este de mare mirare pentru un cap sanatos
   • -2 (6 voturi)    
    Ivan Ivanovici las-o jos că măcăne :) (Duminică, 27 decembrie 2020, 17:35)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

    Puiuț,

    City-ul londonez s-a zbătat din secunda 1 a Brexitului să evite orice fel de reglementări suplimentare după Brexit. De asta au angajat firme de lobby la Bruxelles culminând cu angajarea lui Manuel Barosso (fost președinte al Comisiei Europene) ca nacelanik la Goldman Sachs Londra:) Au obținut TOT ce au vrut. Adică vor avea și după 1 ianuarie 2021 ceea ce au azi și au avut acum 10 ani. Mai precis peste 90% din tranzacțiile financiare UE se derulează prin Londra. Orice piedici puse de UE acestor tanzacții duc la faliment exportatorii UE.

    Aici se vede mârșăvia și prostia birocraților de la Bruxelles. Decât să relaxeze reglementările absurde ce omoară industria serviciilor financiare UE, mai bine fac TOATE tranzacțiile UE dependente de entități străine de la Londra.

    La aia cu chinezăriile ești de râsul curcilor. Ai ajuns să consideri o mare victorie faptul că producătorii din UK nu vor avea după Brexit avantaje mai mari decât cele ce le au azi în relația cu UE :)

    UK importă mai multe mărfuri din UE mai mult decât exportă. Economia UK e bazată pe servicii ce n-au componente chinezești :) Astea rămân neatinse după Brexit. La fel ca restul produselor de înaltă tehnicitate pe care UK le exportă în UE: motoare cu reacție, echipamente de automatizare, medicamente, echipament medical, software, etc.

    Orice om cu creierul mai mare ca nuca înțelege că UK nu concurează producția UE la mărfuri ieftine. Cu un nivel al veniturilor de 2.5 ori mai mare ca media UE ar fi imposibil.

    Marea victorie engleză constă în faptul că părăsesc UE păstrând toate avantajele unei țări membre dar fără nicio obligație și mai ales UK scapă de povara reglementărilor UE în relația cu terți. Esrte exact ceea ce „negociatorii” UE au spus încă din 2016 că nu vor accepta cu nici un chip. Iată că după 4 ani și jumătate sau răzgândit în 3 zile...
    • +1 (3 voturi)    
     Spui niste aiureli cat tine de mari (Duminică, 27 decembrie 2020, 21:40)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Tu ai impresia ca a decis cineva de la Bruxelles peste capul Frantei, Germaniei, Olandei, Italiei ? De ce ar fi renuntat aceste tari la bucati importante din business-ul care s-ar muta din Anglia ? Argumentele tale cu socialistii , birocratii , etc ma lasa rece. Faptul ca tu iti imaginezi ca UK si-a pastrat toate beneficiile denota un anumit fanatism care nu e bazat pe logica ci pe dorinte. Eu daca citesc ce scriu astia aici, vad mult mai multe proceduri birocratice ( si daca vinzi patrunjel in UE produs in UK , iti trebuie certificat de provenienta), mult mai multe restrictii, mult mai multe costuri pentru o firma care e infiintata in UK si vrea sa vanda in afara. Si apropo, cel care importa e cel care decide, nu cel care exporta. UK a acceptat sa importe bunuri din UE fara sa fie impuse taxe. Dar UE nu a acceptat sa importe servicii financiare din UK fara taxe. Asta inseamna costuri mai mari pentru orice furnizor de servicii din UK in comparatie cu unul din UE. Si serviciile sunt mult mai importante decat bunurile ca sursa de bani.
     • +1 (1 vot)    
      Aberațiile îți aparțin (Luni, 28 decembrie 2020, 0:59)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      Problema serviciilor financiare în UE a apărut odată cu tratatul de la Maastricht din 1992. Acest tratatat pus bazele UE așa cum o știm azi. El a transformat un spațiu al liberei circulații a oamenilor, capitalului și mărfurilor în ticneala birocratică de azi. La acea dată englezii au semnat tratatul cu condiția ca să nu participe la moneda comună Euro, nici la spațiul Schengen și ca City-ul londonez să fie în afara reglementărilor financiare ale UE.

      În 1992 asta nu părea mare lucru și a fost văzută mai mult ca o excentricitate britanică, dar în următorii 15-20 de ani situația a degenerat. O pernă vândută în UE trebuie să se conformeze la 34 de reglementări și norme UE diferite. Un transfer de bani din sau în afara UE trebuie să se conformeze la mii de reglementări UE cea ce aduce costuri gigantice și riscuri juridice imense. Șmecheria e că dacă faci tranzacția prin Londra atunci totul e OK pentru că englezii sunt scutiți încă din 1992 de reglementările UE în materie financiară. Treaba e de fapt mult mai complicată dar încerc să o explic pe înțelesul tău.

      De ce s-a ajuns aici și de ce tările UE și-au distrus sectorul financiar e o întrebare exclentă, la care nu am răspuns. Întreabă-l pe europarlamentarul tău. În orice caz azi peste 90% din tranzacțiile financiare și investițiile UE se derulează prin instituțiile financiare britanice ce au o cifră de afaceri de peste 9 ori mai mare ca TOT sistemul financiar al UE.

      Taxele UE pe serviciile financiare ale UK sunt exclusiv în imaginația ta. Aș aprecia dacă ai putea indica paginile din tratat ce le prevăd. Eu nu am găsit nimic

      În privința certificatelor de proveniență, UK nu exportă pătrunjel în UE. Exportă produse de înaltă tehnicitate și cu mare valoare adaugată: Motoare cu reacție, radare, echipamente de automatizări (fără nici unele din ele Airbus nu zboară!), echipament medical, software, etc. ce au nevoie de certificate de provenineță exact ca și cablajul auto fabricat la Brașov și vândut în Germania
      • 0 (2 voturi)    
       Praf (Luni, 28 decembrie 2020, 12:29)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       Seviciile financiare nu sunt mentionate si astfel UE poate impune oricate taxe , oricand si in orice suma.
       Airbus e un proiect european , o decizie politica pentru ca UE sa poata concura cu US pe aceasta piata. Astfel, fiecare tara din UE produce componente pentru Aribus. In conditile in care UK nu va face parte din UE, nu mai exista o motivatie reala pentru a cumpara aceste produse din UK pe termen lung. Poti sa le cumpere de unde vor, inclusiv din US. Ce nu intelegi tu e ca UE a fost gandita ca un sistem unitar care sa contrabalanseze puterea economica a Chinei si a SUA. Si in momentul in care UK a decis sa iasa din acest bloc, iti poti inchipui si tu ca orice decizii viitoare ale blocului vor exclude si orice investitii economice in regat.
       • +1 (1 vot)    
        Pune mâna pe carte și lasă gargara (Luni, 28 decembrie 2020, 16:45)

        Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

        Evident că nu te-ai uitat de DELOC pe acord și vorbești după datină din burtă și după ureche.

        Partea a II-a / Capitolele 2 & 4 vorbesc de investiții, bănci și servicii financiare. Sunt în total 45 de pagini (al doilea cel mai mare capitol după cel dedicat mărfurilor) unde însă n-am găsit niciun cuvânt despre reglementări UE aplicabile serviciilor financiare sau posibilitatea uletrioară de taxare acestora. Asta înseamnă capitulare toatală a UE. Ca la Stalingrad :)

        Deci dacă chiar există aberațiild pe care le pretinzi indică-mi pagina și paragraful. Așa cum spuneam vorbești doar ca să nu taci. Tipic strategului de Ferentari :)

        În privința componentelor UK cumpărate de Airbus ele nu sunt cumpărate de plăcere, ci de nevoie. Europa pur și simplu nu produce motoare cu reacție performante pentru avioane de pasageri, nici radare meteo. Au fost nenumărate încercări de realizare în UE de motoare și avionică avansată în ultimii 50 de ani, toate încheiate cu eșecuri epice. Au opțiunea să le cumpere de la englezi fără taxe vamale sau de la americani cu taxe vamale.
        • -1 (1 vot)    
         Da, m-am lamurit cu tine (Luni, 28 decembrie 2020, 21:30)

         Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

         Stalingrad, socialisti, birocrati - ok, esti genul de om care are o idee fixa si o sustine pana in panzele albe.
   • -1 (1 vot)    
    Boss, tu nu stii care e realitatea economica (Duminică, 27 decembrie 2020, 22:16)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

    Uite niste exemple concrete.: Inainte de pandemie, primeam saptamanal oferte pentru joburi in UK in domeniul IT in care lucrez. Nu mi s-au parut prea interesante nici atunci dar acum in conditiile in care am nevoie de work permit, echivalare diplome, iti dai seama cat de interesat voi fi si ce complicatii vor exista pentru firmele mici ? Alt exemplu e Revolut. De ce si-au mutat astia sediul in Estonia daca serviciile financiare nu vor fi taxate ? Alt exemplu, tocmai ce citeam ca doar in Olanda s-au mutat vreo cateva sute de firme de cand cu Brexit. Toti astia or fi tampiti ? Sigur ca da, o serie de firme mari din servicii financiare isi vor permite taxele suplimentare dar asta le va afecta marja de profit fara indoiala si le va face mai putin competitive fata de firmele din UE. Dar eu te intreb pe tine , un investitor asiatic sau american va alege UK ca sa aiba acces la piata UE sau o tara din UE ? Acum fara bullshituri cu birocrati, socialisti si alte rahaturi pe care le exprimi pe aici ca ai tu pica pe astia de la Bruxelles. Se vede de la distanta ca n-ai infiintat o firma in viata ta si nu stii ce inseamna sa faci afaceri cu firme din alta tara. Foarte sincer iti spun, ce inteleg din acordul asta e ca englezii au castigat mizele mici iar UE mizele mari. Mi se pare ca UE a actionat rece si calculat iar britanicii cu schimbari permanente de guverne au jucat totul politic si pe emotia populatiei fara idei serioase despre ce vor face pe termen lung. Sunt convins ca birocratii de la Bruxelles au privit cu ironie amenintarile ridicole si recurente ale lui Boris despre cum vor iesi ei fara acord. Intre timp l-a concediat pe nebunul ala de negociator care in loc sa negocieze , isi inchipuia ca poate santaja Bruxelles-ul. Si acum sincer, da-mi si mie exemplu de un lider britanic decent in ultimii 50 de ani in afara de Thatcher care a negociat cu UE intrarea UK in uniune intr-o perioada in care economia regatului era la pamant.
    • +1 (1 vot)    
     Economia ți-e un domeniu complet străin :) (Luni, 28 decembrie 2020, 17:00)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Poate că tu nu mai primești oferte (chestie ce ține de comoetență - s-au prins câte centime valorezi:)) dar pentru aia peste 3 milioane de cetățeni UE câștigă o pâine în Regatul Unit și nu dau semne că ar vrea să se întoarcă pe continent.

     Nu cred că mutarea unui startup obscur din UK în Estonia e relevantă. Despre ce capital vorbim? Până una alta capitalizarea pieței brtianice între 2016 și 2019 a crescut cu peste 32%. Asta indică o fugă disperată a banilor din UE către Regat înainte de Brexit - eu cred că asta explică capitularea TOTALĂ a UE în negocierile pentru tratatul cu UK. Faptul că firme ce nu valorează nimic și care au cifre de afaceri cât o șaormerie se mută în Estonia sau Olanda e complet irelevant.

     Cartierele generale ale marilor companii americane și asiatice ce vor să facă afaceri în UE vor rămâne la Londra și vor continua să se instaleze în Regat. Atât cât am putut vedea în cele peste 1200 de pagini de tratat comerical UK / UE nu am descoperit NICIO CENTIMĂ taxe suplimentare pentru cineva care operează din UK în UE. Dacă tu ai găsit taxele alea despre cate tot vorbești indică pagina și paragraful.
     • -1 (1 vot)    
      Asa o fi, cum zici tu (Luni, 28 decembrie 2020, 21:35)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      D-aia eu am vreo 2 firme infiintate si am cutreierat lumea asta din Japonia pana in US.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by