Comerţul cu produse
Sumar: Acordul asigură că cele mai multe produse comercializate între UE şi Marea Britanie nu vor fi vizate de taxe vamale sau cote. Totuşi, exportatorii britanici vor întâmpina o serie de obstacole în materie de reglementare, care vor face mai costisitoare şi mai dificile afacerile în Europa.
- reglementările privind originea: firmele britanice vor trebui să certifice originea exporturilor pentru a se califica accesului fără taxe în spaţiul UE. Vor fi limite privind ponderea produselor care pot fi fabricate din materie primă ori piese din străinătate, pentru a evitarea taxelor vamale.
- sistemul cumulativ: piesele din UE vor fi considerate conţinut local;
- autovehiculele vor fi vizate de restricţii speciale: maşinile cu motoare pe benzină ori diesel vor trebui fabricate cu piese locale în proporţie de cel puţin 55%, pentru evitarea taxelor;
- tranziţia spre motoare electrice: vehiculele electrice şi cele hibride vor putea avea piese străine în proporţie de 60%, dar nivelul va scădea la 55% din 2026.
- testare şi certificare: Lipsa unui acord de recunoaştere are ca efect faptul că autorităţile de reglementare britanice nu vor putea certifica produse care să poată fi vândute în UE, un potenţial obstacol semnificativ.
Servicii financiare
Sumar: Acordul nu le oferă multă claritate companiilor financiare. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară.
- Marea Britanie şi UE vor discuta despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar;
- cooperarea în domeniul reglementării: Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord privind monitorizarea activităţilor financiare.
Standardele egale
Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai dificile elemente în negocieri. Ambele părţi au convenit să susţină standardele ecologice, sociale, în domeniul muncii şi transparenţei fiscale, pentru a evita competiţia neloială.
- acordul nu conţine clauze prin care Marea Britanie ar fi forţată să aplice modificări ale reglementărilor UE. În schimb, va exista un mecanism de reechilibrare: fiecare parte va putea aplica măsuri de retorsiune dacă taxele vamale vor fi foarte diferite;
- orice măsuri de retorsiune vor fi proporţionale, litigiile urmând să fie arbitrate de o entitate independentă, nu de Curtea de Justiţie a UE;
- Marea Britanie şi UE vor fi obligate să dezvăluie subvenţiile pe care le acordă.
Soluţionarea disputelor
Sumar: Disputele referitoare la aplicarea Acordului vor fi negociate de UE şi Marea Britanie fără niciun rol al instanţelor europene.
- un consiliu de arbitraj va avea autoritate în anumite domenii;
- refuzul de implementare a unei decizii va conduce la "suspendarea obligaţiilor", ceea ce poate genera limitarea accesului;
- dacă vor apărea "dificultăţi grave la nivel economic, social ori ecologic", fiecare parte poate reacţiona cu măsuri temporare.
Reglementările în domeniul pescuitului
Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai disputate domenii; disputele privind accesul în zonele britanice de pescuit a ajuns să simbolizeze dorinţa ţării de retragere din UE.
- ambarcaţiunile britanice vor prelua 25% din actualele cote UE în apele britanice, în valoare de 146 de milioane de lire sterline (198 de milioane de dolari), în cinci ani. Iniţial, Marea Britanie ceruse o cotă suplimentară de 80%, rezultatul fiind un compromis semnificativ;
- va exista o perioadă de tranziţie de cinci ani şi jumătate, timp în care accesul reciproc rămâne ca în prezent;
- ulterior, conform oficialilor britanici, Marea Britanie va avea control total asupra zonelor britanice de pescuit, dar UE va putea impune taxe pe produsele din peşte dacă Londra restricţionează accesul.
Vămi
Sumar: Retragerea Marii Britanii din UE ar fi condus oricum, indiferent dacă ar exista sau nu un acord, la birocraţie vamală, după 1 ianuarie 2021. Acordul prevede standarde internaţionale în domeniul vamal.
Aviaţie şi transporturi rutiere
Sumar: UE nu a acordat recunoaştere automată produselor britanice din domeniul aerian.
- recunoaşterea va depinde de modificări minore, până când UE va obţine "încredere" asupra capacităţilor britanice în materie de certificare;
- în domeniul transportului rutier de mărfuri, ambele părţi asumă angajamentul implementării unui "sistem bun şi eficient de gestionare a aranjamentelor vamale şi privind vizele" la frontiera comună şi de "facilitare în mod adecvat a intrării" şoferilor de camioane.
Fluxurile de date
Sumar: Acordul conţine o soluţie temporară pentru a permite schimburile de date între UE şi Marea Britanie până când Bruxellesul va adopta o decizie.
- ambele părţi se angajează să susţină standarde ridicate de protecţie a datelor.
Energie
Sumar: Marea Britanie nu va avea acces pe piaţa energetică europeană. Dar ar urma să fie stabilite noi acorduri până în aprilie 2022.
- Acordul post-Brexit va fi suspendat dacă una dintre părţi încalcă angajamentele asumate prin Tratatul climatic de la Paris, semnat în 2015.
Servicii profesionale
Sumar: Nu va mai fi o recunoaştere automată a calificărilor profesionale.
- "medicii, asistenţii medicali, stomatologii, farmaciştii, medicii veterinari, inginerii şi arhitecţii trebuie să aplice pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în statul în care vor să profeseze", conform Acordului.
- aceasta reprezintă o pierdere pentru Marea Britanie, care ar fi vrut recunoaşterea totală, pentru evitarea obstacolelor.
- Acordul instituie un cadru pentru recunoaşterea calificărilor în viitor.
Călătoriile de afaceri
Sumar: nu vor fi necesare permise pentru deplasările scurte (cel mult 90 de zile) în interes de afaceri.
Fiscalitate
Sumar: Nu vor fi prevederi constrângătoare în materie de fiscalitate. Ambele părţi vor susţine standardele globale în materie de transparenţă fiscală.
Agricultură
Sumar: Comerţul cu produse agricole nu va fi vizat de taxe vamale sau cote. Dar lipsa unui acord de echivalare asupra reglementărilor fito-sanitare va genera obstacole la frontiere.
- lipsa taxelor vamale este un avantaj important pentru agricultură şi pescuit;
- produsele agricole britanice vor trebui să aibă certificate speciale şi vor fi supuse controalelor fito-sanitare la vamă.
Autorităţi
Sumar: Acordul permite cooperarea între Marea Britanie şi UE, în special în investigaţiile privind combaterea terorismului şi a infracţionalităţii grave. Vor putea fi transmise datele ADN, amprentele şi informaţiile pasagerilor.
- va exista cooperare între autorităţi, dar Marea Britanie pierde accesul la agenţiile Europol şi Eurojust.
- Extrădare: Marea Britanie anunţă că va exista cooperare asupra extrădărilor similară cu cea pe care UE o are cu Norvegia şi Islanda, "dar cu garanţii suplimentare pentru persoane dincolo de cele prevăzute în Mandatul European de Arestare";
- când extrădarea nu va fi posibilă, cazurile de extrădare vor fi analizate de instanţe judiciare.
1)o sa intre in UE cu vize probabil dar si cetatenii UE la fel vor intra in UK
2) 25% din apele de pescuit
Ce a castigat UK prin Brexit!
1) nu mai este NET contributor cu 9 miliarde de lire anual la UE
2)dreptul de a primii in tara DOAR PE CINE VOR EI
3)Comisia Europeana, Parlamentul European vor avea zero autoritate asupra UK.
4) Nu se vor mai supune Curtii Europene de Justitie
5)nu li se vor mai impune cote de imigranti cum impune Merkel la toata Europa dupa ce EA a lasat 1 milion de imigranti Sirieni si Afgani doar in 2015.
6) Power without accountability cum ar zice englezu , tradus fiind putere fara a putea fi tras la raspundere, ADICA ei erau foarte suparati pe faptul ca pe ursula von der leyen , Junker, Timmpemans, Donald Tusk
si toti ceilalti sefi de la Bruxel nu sunt alesi prin vot de catre cetatenii europeni, au o putere imensa asupa tuturor tarilor UE si nu pot fi trasi la raspundere decat extrem de greu si complicat! Adica, Catu sau Iohanis nu pot acuma sa ii comenteze la Ursula ca nu a facut bine tratatul cu UK, nu au nici o putere asupra ei!
ps: nu le mai convinea ca Franta si Germania faceau pe sefii Europei desi tratatul spune ca suntem toti membrii CU DREPTURI EGALE iar ca un exemplu Europa este intr-un mini razboi rece cu Rusia
iar Germania a constuit impreuna cu Rusia o conducta de gaz direct din Rusia pana in nordul Germaniei.... adica Germania face ce vrea iar noi astia mai mici facem ce vrea Germania...
Se vede deja cum companiile de servicii cu care am lucrat au inceput sa se isi reloce o parte din activitati pe continent (care inseamna pieredere de taxe la venit pentru guvern UK).
Oricum cred ca marii castigatori din toata ciorba asta sunt US, China si Rusia. Marele pierzator UK. Iar EU si castigator si pierzator.
However, the LSE says that relocation would have little financial impact as LCH has a clearing house in Paris that is fully authorised under EU rules.
So, care este problema???
Cred ca negocierile astea prelungi au ajutat mediul de afaceri din UK sa isi ia masurile necesare de protectie pe termen scurt si mediu
Dar mai este ceva ulte afeceri posibil sa revina dupa o perioada in UK pentru simplul motiv ca suprareglementarile unele lipsite de orice logica din UE vor face ca afacerile/serviciile sa merita sa fie plasate in UK decat in UE. Vom vedea
Media socialistă încearcă să mai dreagă busuiocul și să vopsească un pic în culori digerabile înfrângerea pe toată linia a UE.
Ca să rezumăm „obiecțiile” lui Bloomberg:
- „ Acordul nu le oferă multă claritate companiilor financiare.”. E exact ceea ce voiau englezii. Adică niciun fel de restricții implicite. Asta înseamnă că serviciile financiare britanice vor funcționa ca și până acum în relația cu UE.
- Limitele componentelor străine scutite de taxe vamale. Ea se aplică și azi de exemplu produselor asamblate în România și vândute în Germania. Dacă au componente chinezești peste 50% nu mai sunt considerate produse UE și suportă taxe vamale. Deci nicio diferență.
Limitele componentelor straine scutite de vama: aici, mintea ta limitata nu a putut vedea mai departe de textul citit. Diferenta este una majora, nu cum spui tu ca nu e nici o diferenta: pt UE e important ca UK sa nu inceapa sa produca chestii cu materii si componente luate 100% de prin China si sa ti le vanda tie in UE ca si produse europene si fara sa fie supuse taxelor. Da, pt blocul comunitar era foarte important ca lucrul asta sa nu se schimbe si sa ramana asa, pentru ca altfel ar fi concurenta neloiala fata de producatorii UE, recte Romania, dupa cum ai comparat.
Exista doua chestiunie ref businessurile cu china
1. cat de activ esti in business - nu am vrut sa scriu agresiv - si
2. cat de moale/reactiv este mediul in care te arunci...
haideti sa vedem ca este moale rau de tot UE ..
numai cu US si UK si-a tinut coada pe sus - ceea ce este de mare mirare pentru un cap sanatos
City-ul londonez s-a zbătat din secunda 1 a Brexitului să evite orice fel de reglementări suplimentare după Brexit. De asta au angajat firme de lobby la Bruxelles culminând cu angajarea lui Manuel Barosso (fost președinte al Comisiei Europene) ca nacelanik la Goldman Sachs Londra:) Au obținut TOT ce au vrut. Adică vor avea și după 1 ianuarie 2021 ceea ce au azi și au avut acum 10 ani. Mai precis peste 90% din tranzacțiile financiare UE se derulează prin Londra. Orice piedici puse de UE acestor tanzacții duc la faliment exportatorii UE.
Aici se vede mârșăvia și prostia birocraților de la Bruxelles. Decât să relaxeze reglementările absurde ce omoară industria serviciilor financiare UE, mai bine fac TOATE tranzacțiile UE dependente de entități străine de la Londra.
La aia cu chinezăriile ești de râsul curcilor. Ai ajuns să consideri o mare victorie faptul că producătorii din UK nu vor avea după Brexit avantaje mai mari decât cele ce le au azi în relația cu UE :)
UK importă mai multe mărfuri din UE mai mult decât exportă. Economia UK e bazată pe servicii ce n-au componente chinezești :) Astea rămân neatinse după Brexit. La fel ca restul produselor de înaltă tehnicitate pe care UK le exportă în UE: motoare cu reacție, echipamente de automatizare, medicamente, echipament medical, software, etc.
Orice om cu creierul mai mare ca nuca înțelege că UK nu concurează producția UE la mărfuri ieftine. Cu un nivel al veniturilor de 2.5 ori mai mare ca media UE ar fi imposibil.
Marea victorie engleză constă în faptul că părăsesc UE păstrând toate avantajele unei țări membre dar fără nicio obligație și mai ales UK scapă de povara reglementărilor UE în relația cu terți. Esrte exact ceea ce „negociatorii” UE au spus încă din 2016 că nu vor accepta cu nici un chip. Iată că după 4 ani și jumătate sau răzgândit în 3 zile...
În 1992 asta nu părea mare lucru și a fost văzută mai mult ca o excentricitate britanică, dar în următorii 15-20 de ani situația a degenerat. O pernă vândută în UE trebuie să se conformeze la 34 de reglementări și norme UE diferite. Un transfer de bani din sau în afara UE trebuie să se conformeze la mii de reglementări UE cea ce aduce costuri gigantice și riscuri juridice imense. Șmecheria e că dacă faci tranzacția prin Londra atunci totul e OK pentru că englezii sunt scutiți încă din 1992 de reglementările UE în materie financiară. Treaba e de fapt mult mai complicată dar încerc să o explic pe înțelesul tău.
De ce s-a ajuns aici și de ce tările UE și-au distrus sectorul financiar e o întrebare exclentă, la care nu am răspuns. Întreabă-l pe europarlamentarul tău. În orice caz azi peste 90% din tranzacțiile financiare și investițiile UE se derulează prin instituțiile financiare britanice ce au o cifră de afaceri de peste 9 ori mai mare ca TOT sistemul financiar al UE.
Taxele UE pe serviciile financiare ale UK sunt exclusiv în imaginația ta. Aș aprecia dacă ai putea indica paginile din tratat ce le prevăd. Eu nu am găsit nimic
În privința certificatelor de proveniență, UK nu exportă pătrunjel în UE. Exportă produse de înaltă tehnicitate și cu mare valoare adaugată: Motoare cu reacție, radare, echipamente de automatizări (fără nici unele din ele Airbus nu zboară!), echipament medical, software, etc. ce au nevoie de certificate de provenineță exact ca și cablajul auto fabricat la Brașov și vândut în Germania
Airbus e un proiect european , o decizie politica pentru ca UE sa poata concura cu US pe aceasta piata. Astfel, fiecare tara din UE produce componente pentru Aribus. In conditile in care UK nu va face parte din UE, nu mai exista o motivatie reala pentru a cumpara aceste produse din UK pe termen lung. Poti sa le cumpere de unde vor, inclusiv din US. Ce nu intelegi tu e ca UE a fost gandita ca un sistem unitar care sa contrabalanseze puterea economica a Chinei si a SUA. Si in momentul in care UK a decis sa iasa din acest bloc, iti poti inchipui si tu ca orice decizii viitoare ale blocului vor exclude si orice investitii economice in regat.
Partea a II-a / Capitolele 2 & 4 vorbesc de investiții, bănci și servicii financiare. Sunt în total 45 de pagini (al doilea cel mai mare capitol după cel dedicat mărfurilor) unde însă n-am găsit niciun cuvânt despre reglementări UE aplicabile serviciilor financiare sau posibilitatea uletrioară de taxare acestora. Asta înseamnă capitulare toatală a UE. Ca la Stalingrad :)
Deci dacă chiar există aberațiild pe care le pretinzi indică-mi pagina și paragraful. Așa cum spuneam vorbești doar ca să nu taci. Tipic strategului de Ferentari :)
În privința componentelor UK cumpărate de Airbus ele nu sunt cumpărate de plăcere, ci de nevoie. Europa pur și simplu nu produce motoare cu reacție performante pentru avioane de pasageri, nici radare meteo. Au fost nenumărate încercări de realizare în UE de motoare și avionică avansată în ultimii 50 de ani, toate încheiate cu eșecuri epice. Au opțiunea să le cumpere de la englezi fără taxe vamale sau de la americani cu taxe vamale.
Nu cred că mutarea unui startup obscur din UK în Estonia e relevantă. Despre ce capital vorbim? Până una alta capitalizarea pieței brtianice între 2016 și 2019 a crescut cu peste 32%. Asta indică o fugă disperată a banilor din UE către Regat înainte de Brexit - eu cred că asta explică capitularea TOTALĂ a UE în negocierile pentru tratatul cu UK. Faptul că firme ce nu valorează nimic și care au cifre de afaceri cât o șaormerie se mută în Estonia sau Olanda e complet irelevant.
Cartierele generale ale marilor companii americane și asiatice ce vor să facă afaceri în UE vor rămâne la Londra și vor continua să se instaleze în Regat. Atât cât am putut vedea în cele peste 1200 de pagini de tratat comerical UK / UE nu am descoperit NICIO CENTIMĂ taxe suplimentare pentru cineva care operează din UK în UE. Dacă tu ai găsit taxele alea despre cate tot vorbești indică pagina și paragraful.