Marea Britanie și UE publică textul integral al acordului comercial

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
avantajele economice ca in UE si controlul granitelor si al justitiei
bravo
tare ma tem ca asta va fi si viitoarea forma a UE. in prisma pandemiei in cativa ani modelul UK va fi adoptat si de restul tarilor
Oricum cei mai mari castigatori sunt US ca o buna parte din companii si-au relocat acolo serviciile din Londra si mai putin in EU
96% albi, 2,7% "asiatici" (indo-pakis), 0,7% negri, 0,2% arabi, etc.
Identitate puternica, diferentiata lingvistic si cultural de Anglia sau Tara Galilor, sondajele arata acum ca cel putin 54% dintre scotieni ar vota pentru independenta, ca rezultat al Brexit, referendumul fiind activ promovata de premiera nationalista a Scotiei, Nicola Sturgeon (exista un Partid National Scotian, aflat la putere).
Desi are o parte a veniturilor din petrolul Marii Nordului, Scotia continua sa fie subventionata in fiecare an cu circa 15 miliarde lire sterline de la bugetul "federal" al UK, pt a face fata cheltuielilor bugetare nationale (peste 80 de miliarde).
https://digitalpublications.parliament.scot/ResearchBriefings/Report/2020/2/10/Scottish-Budget-2020-21
Bani pe care ii va pierde in caz de independenta, situatie care genereaza ingrijorare printre cei care se opun independentei.
In general, subventiile publice (transporturi, scoli) sunt mai generoase in Scotia decat in restul UK, dar nu pot fi mentinute la acelasi nivel in caz de separare de UK.
Exista o formula, Barnett, prin care se aloca banii de la bugetul federal Uk catre statele care compun "Regatul Unit".
https://en.wikipedia.org/wiki/Barnett_formula
In afara de certitudinea scaderii finantarii, Scotia va fi evident obligata sa urmeze calea negocierilor pentru a putea adera la UE ca stat independent, proces care de obicei dureaza ani de zile.
O eventuala reusita la referendumul pt independenta Scotiei (nu se stie cand va avea loc) ar relansa imediat planurile de independenta ale Cataloniei, parte a federatiei numita Spania.
E probabil ca vor exista puternice contradictii in interiorul UE cu privire la o secesiune a Scotiei. Avantajul e intarirea atractivitatii UE, dezvantajul e incurajarea separatismelor.
Mult lăudatele standarde sociale ale UE despre care negociatorii UE spuneau încă din 2016 că sunt nenegociable și că englezii vor trebui să le respecte necondiționat sunt reduse la un paragraf vag de la pagina 260. Practic identic cu cel din tratatul UE cu Japonia care nu obligă pe nimeni la nimic.
Nici un cuvințel în peste 1200 de pagini despre obligația UK de a respecta „standardele de mediu” sau despre primatul legislației și normelor UE pe teritoriul britanic. Care de asemenea erau considerate nenegociabile de către resppnsabili UE până acum o săptămână.
Stau și mă întreb ce c-o fi întâmplat dintr-o dată? BoJo a înregistrat o victorie ca la Trafalgar. Era normal să facă mecla aia estatică când a anunțat înțelegerea...
Pericolul cel mai mare e că un tratat de acest gen devine extraordinar de atractiv pentru orice țară dezvoltată a UE care e contributoare netă la punga UE. Conferă TOATE avantajele unui stat membri și NICIO obligație.
Cred că există o șansă enormă ca la um moment dat Germania să iasă din UE încercând să obțină un tratat similar celui britanic. Din cauza precedentului britanic UE nu va avea nicio alterantivă. Pericolul nu e unul de viitor imediat dar foarte posibil să fie unul de viitor mult mai apropiat decât ne imaginăm.
Germania si Franta sunt singurele tari avantajate de moneda unica. Daca ies din UE sunt fripte si ele stiu bine asta.
UK are avantajul relatiilor privilegiate cu tarile din fostul imperiu britanic( acum commonwealth) ceea ce nu este cazul altor tari europene.
Viitorul ne va arăta dacă am sau nu dreptate. În orice caz pariez 3 la 1 că Dexitul se va produce în următorii 10 ani...
PS
Cred ca sunt f credincioși și celebrează Crăciunul !
Daca vrei sa ai acces la piata unica (adica marfuri, servicii, capital si libera circulatie) trebuie sa respecti toate conditiile impuse de UE. UK a mai ramas doar cu acces neingradit (desi si aici a aparut in ecuatie vamuirea si toata nebunia legata de controale fito-sanitare etc. etc) la piata de bunuri.
In cazul celorlalte trei aspecte lucrurile vor fi reglementate conform regulilor UE.
Ei ar fi vrut sa aiba acces la piata unica si sa scape si de regulile europene, ceea ce e imposibil. Nu poti sa ai drepturi precum Norvegia si obligatii precum ar fi vrut Boris.
Esenta acordului a fost sintetizata foarte bine de un englez: "Boris secured a deal where it is easier to trade goods, where the EU run a huge surplus and we run an enormous deficit, but much harder to sell services, where we run a large surplus and the EU runs a deficit."
Însă nu asta era problema. Timp de peste 4 ani din 2016 și până acum câteva zile UE a susținut sus și tare că UK nu poate primi un tratat comercial similar cu cel al Canadei datorită proximității geografice a UK. Și că accesul UK pe piața UE va fi condiționat de respectare în UK a TUTUROR reglementărilor UE.
Dintr-o dată UE a renunțat la asta și a acceptat practic tot ce au vrut britanicii. În realitate tratatul brtianic pare chiar mai bun pentru englezi ca cele ale Candei sau ale Japoniei.
Un termen fff interpretabi, care nu a fost inclus la capitolul "definitii"!
Good faith se va vedea diferent de pe cele doua maluri ale Canalului!