Marea Britanie a publicat sâmbătă textul acordului comercial cu Uniunea Europeană, cu doar cinci zile înainte de a părăsi unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, relatează Reuters.

Foto:

Textul include în cele 1.246 de pagini acordul comercial precum și acorduri pentru energia nucleară, schimbul de informații clasificate, energie nucleară civilă și o serie de declarații comune.

Draftul Acordului de cooperare și comerț UE-Regatul Unit înseamnă că, de pe 31 decembrie ora 23.00 GMT, când Marea Britanie părăsește în sfârțit piața unică a UE, că vor fi zero taxe vamale și zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

Textul integral al draftului poate fi consultat în engleză aici.

La Bruxelles, după o primă întâlnire vineri a ambasadorilor celor 27 în jurul lui Michel Barnier, o nouă întâlnire este programată pentru luni pentru a lansa semnarea proiectului de către statele membre. De asemenea, vor trebui să decidă asupra unei aplicări provizorii, deoarece Parlamentul European nu va putea să o ratifice până la începutul anului 2021, relatează AFP.

Pe partea britanică, deputații sunt chemați să se întoarcă din vacanță pentru a dezbate textul miercuri. Adoptarea sa lasă puține îndoieli, chiar și opoziția laburistă intenționând să o susțină.

După patru ani și jumătate de incertitudine și frământări în urma referendumului din 2016, acest acord oferă companiilor „certitudine și capacitatea de a se pregăti” pentru investiții și dă speranță că „politica evoluează către un mediu mai bun”, a asigurat în Times Ministrul britanic Michael Gove.

"Putem dezvolta o nouă cooperare amicală cu UE, o relație specială", a adăugat el, folosind expresia care caracterizează în mod tradițional relația SUA-Regatul Unit.

Regatul Unit a reușit să ajungă joi la un acord istoric pentru viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție.